eur:
393.87
usd:
364.75
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Örülnek a brit bankok az új Vasladynek

A brit bankok valószínűleg örülnek annak, hogy az unióban maradást támogató Theresa May lesz a miniszterelnök, mert ő várhatóan a soft Brexit, az egységes piachoz való hozzáférés megtartása mellett áll majd ki a tárgyalásokon.

Theresa May brit belügyminiszter szerdán veszi át a miniszterelnöki tisztséget David Camerontól. A font erősödött és a tőzsdék is emelkedni kezdtek a bejelentésre.

A brit bankok jelenleg egy úgynevezett EU-útlevél segítségével tudnak nagy-britanniai központjukból szolgáltatni az egész Európai Unióban, és jelentős költségeket takarítanak meg azzal például, hogy nem kell minden tagállamban központot létesíteniük. A HSBC és más bankok korábban jelezték, hogy átköltöznek egy uniós országba, ha nem maradnak meg széleskörűen az útlevélhez kapcsolódó jogaik.

Daniel Vernazza, az UniCredit vezető közgazdásza szerint az új miniszterelnök inkább a soft Brexitet támogatja.

A hard Brexittel ellentétben, amely feláldozná az egységes piachoz való hozzáférést az unióból érkező bevándorlók lehető leggyorsabb megállítása érdekében, a soft Brexitkor a munkavállalók bizonyos fokú szabad mozgásának biztosítása fejében megmaradna a hozzáférés.

Theresa May korábban leszögezte, prioritásként kell kezelni a tárgyalásokon, hogy a brit cégek továbbra is kereskedhessenek az egységes piacon, egyúttal azt is, hogy Nagy-Britannia jobban ellenőrzése alatt tudja tartani az Európából a területére érkező emberek számát.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×