eur:
393.77
usd:
364.94
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Átlagon felüli gabonatermés várható az idén

A földművelésügyi miniszter szerint a várakozáson és az átlagon felüli gabonatermésre lehet számítani országosan az idén.

A mintegy egymillió hektáron vetett őszi búza huszonöt százalékát már betakarították, a termésátlag 5,5 tonna hektáronként - ismertette Fazekas Sándor a legfrissebb aratási eredményeket pénteken a Debreceni Egyetem Agrárkutató Intézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézeténél tett látogatásakor.

A miniszter az intézethez tartozó földterületen tartott határszemlén elmondta: az ország kenyérgabona- és takarmányszükséglete biztosított, emellett exportra, valamint vetőmagnak is jut elég búza. Megjegyezte: a magyar búza a világ egyik legjobb minőségű gabonája.

Fazekas Sándor arról is beszélt, hogy világpiaci okok miatt a gabonaárak nyomottak, de a gazdák azáltal, hogy el tudják raktározni a terményt, kedvezőbb árakra számíthatnak az év hátralevő részében.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint az őszi árpa aratása előrehaladott állapotban van, a 269 ezer hektáros termőterület több mint háromnegyedéről már betakarították. A termésátlag 5,3 tonna hektáronként, de területenként nagy szórást mutat. A legmagasabb továbbra is Tolna megyében, ahol 6,8 tonna a hektáronkénti termésátlag. Országosan várhatóan 1,3 millió tonna őszi árpa kerül a magtárakba.

A repce idei évi vetésterülete 254 ezer hektár, amelynek 32 százalékát már betakarították. Az országos termésátlag hektáronként 3 tonna, a korábbiakhoz képest enyhén nőtt. A becslések alapján az idén mintegy 650 ezer tonna lesz a repcetermés.

A magborsó vetésterülete 14 ezer 900 hektár, amelynek 33 százalékát már betakarították. A korábbi becsült átlaghoz képest nőtt az országos termésátlag, jelenleg hektáronként 2,7 tonna.

Czimbalmos Róbert, a Debreceni Egyetem Agrárkutató Intézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézetének igazgatóhelyettese a miniszteri látogatás során az MTI-nek elmondta: a karcagi kutatóintézet területén nemesített magyar búzafajtákat aratnak, amelyek a pénteki határszemle tapasztalatai szerint kiválóan alkalmazkodnak az Alföld, ezen belül is a Nagykunság időjárási és talajviszonyaihoz, így elérik, sőt képesek akár meghaladni a hektáronkénti 7 tonnás termésmennyiséget.

Zsembeli József, a karcagi kutatóintézet igazgatója elmondta: az őszi árpát learatták, az átlagtermés hektáronként 6 tonna fölötti, de egyes fajták, területek hektáronként 7 tonna termésmennyiséget produkáltak. A búza esetében hasonlóan jó terméseredményre számítanak - jegyezte meg. Megjegyezte: nem teljesen nagyüzemi parcellákról van szó, hanem kutatóintézetként félüzemi és kísérleti parcellákról is.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×