eur:
393.89
usd:
368.2
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Meglódult a balatoni ingatlanforgalom

A Balaton-parti településeken éves szinten 1300-1500 lakáspiaci tranzakciót regisztráltak az elmúlt években, 2016-ra pedig akár 2500 értékesítés is lehet, amelyhez hasonló mennyiségű adásvétel utoljára 2008-ban volt a Balatonnál - derül ki az Otthon Centrum (OC) ingatlan franchise hálózat üdülőpiaci körképéből.

Az OC szerdai tájékoztatása szerint 5-15 százalékos áremelkedést regisztráltak az év első öt hónapjában az egy évvel ezelőttihez képest. Az árak között azonban rendkívül nagy a különbség attól függően, hogy az ingatlan melyik településen, és azon belül a vízparthoz képest hol helyezkedik el.

A nagyobb balatoni településeken, például Siófokon, Balatonfüreden vagy Hévízen 30-40 százalékkal is emelkedtek a nyaralók árai a tavalyi azonos időszakhoz képest. Alig változtak viszont az árak a Balaton nyugati medencéjében a kisebb településeken, amelyek a fővárosból nehezebben megközelíthetőek.

Nagy a kereslet a vízparti ingatlanok iránt, és ez az árakat is felhajtotta, 30-40 százalékos különbség is van a vízpartra néző és a mögöttes utcákban található üdülők ára között.

A Balatonon jelenleg a legdrágább települések Balatonfüred, Balatonlelle és Hévíz.

Az OC tapasztalatai szerint az eredetileg meghirdetett kínálati árnál 10-15 százalékkal olcsóbban kelnek el az ingatlanok, de a legdrágább településeken gyakorlatilag alku nélkül veszik meg a jó adottságú ingatlanokat, illetve az ilyenekért verseny van.

A Velencei-tónál is hasonló a helyzet, a tó központi településének tekintett Gárdonyban 30-40 százalékos drágulás a jellemző, Velencén 20 százalékos emelkedést mértek a tavalyi év azonos időszakához képest a nyaralók piacán. A kisebb településeken ennél mérsékeltebbek az árak és az áremelkedés.

A Velencei-tónál is egyértelműen nagyobb az érdeklődés a vízparti, vízpart közeli ingatlanok, illetve azok iránt, ahol kilátás nyílik a tóra, ezek a településeken belül 10-30 százalékkal többért kelnek el.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×