eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A magyar forint túléli, ha kilépnek az EU-ból a britek

A magyar forint- és állampapírpiac ellenálló az esetleges Brexit okozta piaci zavarokkal szemben - mondta a Reutersnek szerdán az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója.

Barcza

György szerint a forint árfolyamának e heti egy százalékos csökkenése "nem jelentős", és a belső piaci kilengések nem voltak nagyobbak, mint másutt Közép-Európában.

A hozamok eddig elég stabilak voltak, és a múlt heti állampapír-aukciókon erős kereslet mutatkozott - tette hozzá.

Az ÁKK forintban denominált kibocsátások révén az idén a GDP nagyjából egy százalékának megfelelő, mintegy 300 milliárd forintos pénzügyi alapot hozott létre, és az esetleges piaci kockázatoktól függően dönt annak felhasználásáról - mondta Barcza György.

A vezérigazgató hozzátette, hogy bármilyen devizakötvény-kibocsátás az idén "lehetőség, de nem prioritás" Magyarország számára, amely az utóbbi években több belföldi kibocsátás révén csökkentette függőségét külső finanszírozási forrásoktól.

Magyarország tavaly nem jelent meg a nemzetközi kötvénypiacon, az idén áprilisban azonban 1 milliárd jüan értékben hároméves lejáratú kötvény bocsátott ki.

A vezérigazgató szerint Magyarország a következő 5-10 évben lassan erősíteni tervezi jelenlétét a kínai hitelpiacon, rendszeres kibocsátóvá válhat, és lehetséges, hogy az idén újabb jüankötvényt visz piacra. Ez az onshore piacon kibocsátott Panda-kötvény lehet.

"Nem zárom ki ezt a lehetőséget, de sok függ a szabályozó hatóságoktól, mert az onshore kötvénypiac erősen szabályozott piac Kínában" - mondta Barcza György.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×