eur:
395.25
usd:
365.65
bux:
65394.23
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Felfüggesztette a jegybank a Norbi Update Lowcarb részvények tőzsdei kereskedését

Az MNB mától átmenetileg felfüggesztette a Norbi Update Lowcarb részvények kereskedését, mivel a kibocsátó megsértette a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírásokat. A moratórium a jegybank által előírt rendkívüli, illetve rendszeres tájékoztatás Norbi Update Lowcarb Nyrt. általi közzétételéig marad érvényben - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A Magyar Nemzeti Bank folyamatos piacmonitoring tevékenysége keretében a közelmúltban kiemelten vizsgálta a Norbi Update Lowcarb Nyrt. által nyilvánosságra hozott információkat, és több alkalommal kért be adatokat annak ellenőrzésére, hogy a kibocsátó működése során minden esetben megfelelően tájékoztatta-e a nyilvánosságot - idézte fel a jegybank közleményében.

Az MNB folyamatos piacmonitoring tevékenysége keretében észlelte, hogy a kibocsátó 2016. március 31-re vonatkozóan – a tőkepiacról szóló törvény kötelező rendelkezése ellenére – elmulasztotta közzétenni a részvényeihez kapcsolódó szavazati jogok számát sorozatonként, a saját részvény állományok feltüntetésével, és az alaptőke nagyságát. Az MNB észlelte továbbá, hogy bár a kibocsátó saját és a tőzsde honlapján 2016. március 30-án közzétette a 2016. április 29. napjára összehívott rendkívüli közgyűlésének közgyűlési meghívóját, a jegybank által működtetett hivatalos közzétételi helyen – bár ez szintén jogszabályi kötelezettsége lett volna – elmulasztotta közzétenni a közgyűlés helyére, idejére és napirendjére, a részvények és a szavazati jogok teljes számára, a részvénytulajdonosok közgyűlésen való részvételi jogaira, valamint a képviseleti jog gyakorlásának feltételeire vonatkozó rendkívüli tájékoztatást - részletezte a jegybank.

A Norbi Update Lowcarb Nyrt. mulasztásai okán – különös tekintettel a kibocsátó korábbi helytelen kommunikációs gyakorlatára – az MNB haladéktalanul tájékoztatást kért a kibocsátótól. Ennek nyilatkozata és az MNB rendelkezésére álló egyéb bizonyítékok alapján a jegybank megállapította, hogy a Norbi Update Lowcarb Nyrt. – a társaság érdekkörében felmerült – technikai okokból átmenetileg képtelen az MNB által működtetett hivatalos közzétételi hely használatára. Mivel tegnapi határozatában az MNB éppen a hivatalos közzétételi hely használatával összefüggésben figyelmeztette a kibocsátót a jogkövető magatartásra, a jogsértő állapot megszüntetéséig a jegybank mai határozatával haladéktalanul felfüggesztette a Norbi Update Lowcarb Nyrt. részvényeinek forgalmazását a Budapesti Értéktőzsdén - fogalmazott az MNB közleményében. 

Az MNB a jelen ügy kapcsán általános jelleggel is kiemeli: a szabályozott piacra bevezetett értékpapírok kibocsátóinak – a tőkepiacról szóló törvényben előírtak alapján – kifejezetten magas szinten kell gondoskodniuk tájékoztatási kötelezettségeik teljesítéséről. A jogszabályi előírásoknak történő megfelelés előfeltétele, hogy valamennyi kibocsátó – tájékoztatási kötelezettségei haladéktalan teljesítése érdekében – mindenkor biztosítsa hozzáférését a jegybank által működtetett hivatalos közzétételi helyhez - zárul a közlemény.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×