eur:
389.3
usd:
362.85
bux:
68126.5
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Árulhat répát a meggyet termelő őstermelő?

Fehéríti a piacot és tisztességes versenyfeltételeket biztosít az őstermelőknek az új, kártya alapú őstermelői igazolvány, amelyet ezekben a hetekben kell kiváltani az érintetteknek - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Győrffy Balázs elmondta: a rendszer teljesen kiszűri majd az álőstermelőket, azaz azokat a kereskedőket, akik a adózási előny miatt őstermelőként adták el árujukat.

"A fogyasztónak mindenképpen jobb lesz. Érdemi fehéredésre számítunk a piacon. Ha most valaki őstermelői igazolvánnyal rendelkezőtől vásárol, 30-40 százalék esélye van arra, hogy az igazából kereskedelmi forgalomból származó, zöldség-gyümölcs, valamilyen mezőgazdasági termék. Ennek az az oka, hogy őstermelői igazolvánnyal értékesíteni jóval olcsóbb, mint kereskedőként, ezért sokan kiváltják az őstermelői igazolványt és a nagybani piacon megvett terméket sajátként értékesítik. Ez egy adóelkerülési mód. Az a célunk, hogy megkönnyítsük a valódi őstermelők piacra jutását, másrészt pedig meggátoljuk a fogyasztók megtévesztését" - jelezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Győrffy Balázs elmondta: "több olyan változás van, ami előrelépést jelent. Az őstermelői igazolvány papír alapú változata 2016. december 31-vel, már most kártya alapú igazolványokat bocsájtunk ki, ami nemcsak anyaghasználati különbség, hanem informatikai, adatbázis hátteret is takar. A fogyasztóknak arra érdemes figyelniük, hogy az őstermelőknek fel kell tüntetniük az igazolványuk számát az értékesítés helyén, saját termékük esetén azt is, hogy "saját őstermelői tevékenységből előállított". Az év elején a kamara elkészít egy olyan okostelefonos applikációt, amivel ellenőrizhető, hogy az igazolványszámhoz milyen tevékenység tartozik. Ha tehát meggy és barack látszik a telefonon, de ő répát és paradicsomot árul, akkor nyilvánvaló, hogy az nem őstermelői tevékenységből származik. Ez a valódi őstermelőknek is információ, akik gondolkodás nélkül fel fogják jelenteni a csalárd konkurenciát, ezzel tisztul a piac. Reméljük, hogy eljutunk oda, hogy előbb-utóbb a fogyasztó és az őstermelő viszonyrendszer nem lesz terhelve ezzel, valójában a kereskedői részvétellel."

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke bízik abban, hogy a rendszer szigorításainak hatásai már idén érezhetőek lesznek. "Az is például, hogy személyesen kell kiváltani az őstermelői igazolványt, ellenőrizzük az őstermelőt, remélhetőleg hamar érezhetően tisztítja a piacot."

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Befolyásolhatja a mai kereskedést, hogy ma délután érkezik az amerikai munkanélküliség legfontosabb mutatója, hiszen a munkanélküliség bármilyen irányba történő elmozdulása óriási jelentőséggel bír. Ami pedig az előjeleket illeti, a határidős indexek állása alapján az európai és az amerikai tőzsdék is pluszban nyithatnak majd.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×