INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

A béremelés a szakemberhiány ellenszere

Infostart / InfoRádió
A munkaképes lakosság fogyása az évszázad közepére kritikus munkaerőhiányhoz vezethet Európában - derül ki a Randstad tanulmányából. Az elemzés szerint 2030-ra már a világ 27 országa, köztük Magyarország is öreg társadalommá válik - mondta az InfoRádióban Baja Sándor, a cég ügyvezető igazgatója.

"Arról szólt a tanulmány, hogy 2050-re mi történik a világban és Európában. Ebből kitűnik, hogy nemcsak Magyarországon probléma az elöregedő társadalom, hanem a világ nagyon sok országában. Konkrétan itt 27 országról állapítottuk meg, hogy ez a demográfiai probléma egyre súlyosabbá válik. Egyre kevesebb aktív korú fog ellátni egyre több nyugdíjast, ami egy idő után persze robbanás körüli állapotot idéz elő. Ennek az egyik szimptómája, hogy azt saccoljuk, hogy a GDP 15 százalékát nyugdíjak fogják kitenni, ami elég nyomasztó szám" - hangsúlyozta Baja Sándor.

A Randstad Hungary ügyvezetője kiemelte: "Magyarország már most veszélyeztetett, hatalmas munkaerőhiány van, és már nemcsak IT- és mérnökszakemberekből, hanem már mindenből. Elsősorban Budapestről és Észak-Nyugat- Dunántúlról van szó, Kelet-Magyarországon még mindig van munkaerő, a 25 év alatti korosztályban majdnem 30 százalékos a munkanélküliség, nyugaton pedig nem lehet munkaerőt találni. A munkaerőhiány a gazdaság fékjévé kezd válni, már most."

"A számokat elemezve nagy meglepetés nem ér minket, hiszen egy év alatt több mint ezer munkavállalót juttatunk munkához, és látjuk a problémákat. Mindenki tudja, de nehéz szembesülni azzal, hogy 1980-ban volt 10,7 millió magyar, most meg 9,8-ről beszélünk már, úgyhogy minden évben eltűnik egy Vácnyi lakos, ezt nagyon nehéz pótolni. A 90-es években az Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról bevándorlók valamennyire pótolták a munkások, most ezek a magyarlakta területek kimerülnek, másrészt a lakói továbbmennek nyugatra" - mondta Baja Sándor.

"Mi azt javasoljuk, hogy az első és legfontosabb a béremelés. Nem az a fontos, hogy hány munkahelyet, hanem az, hogy jól fizető munkahelyet teremtünk, azaz próbáljuk meg az embereket itt tartani, a külföldön élőket pedig visszacsábítani" - hangsúlyozta a Randstad Hungary ügyvezetője.

Hanganyag: Kaputa Júlia


A címlapról ajánljuk