INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Gépjárműkereskedők: a műszaki vizsga adatai kerüljenek a lekérdező rendszerbe

InfoRádió / MTI
A Magyar Gépjárműkereskedők Egyesülete (MGE) javasolja, hogy kerüljenek bele a műszaki vizsga, illetve eredetvizsga adatai is az online gépjárműadat-lekérdező rendszerbe - mondta Gulyás József, a MGE alelnöke az M1 aktuális csatorna szombati műsorában.

Hozzátette: így rögzíteni lehetne egy 8-10 éves, többszöri tulajdonosváltáson átesett autónak részletesebb történetét is, ami hozzájárul a közlekedésbiztonság növeléséhez is.

Az alelnök elmondta: egyelőre csak a Magyarországon forgalomba helyezett autókat lehet lekérdezni, a külföldről behozott autók adatait nem. Továbbá a vásárló a 2012-től regisztrált kilométeróra állást tudja ellenőrizni, ugyanis ekkortól kötelező tartalma az adásvételi szerződésnek ennek rögzítése - ismertette.

Gulyás József kitért arra, hogy a fiatalabb, keveset futott autók ára emelkedett az utóbbi másfél évben, ami feljebb húzza a többi autó árát is. A devizaalapú hitelek kifutnak lassan, 600-700 milliárd forintnyi devizahitel-állomány forintosítására kerül most sor, a forintalapú hitelek jó kamattal elérhetőek ami szintén segíti az eladásokat - mondta.

A szövetség alelnöke szerint idén várhatóan 120-130 ezer használtautó kerül az országba külföldről, valamint 70-80 ezer új autó érkezik. A teljes használtautó piac évi 500 ezerre tehető, ebben a magánszemélyek egymás közötti adásvétele is benne van - ismertette az MGE alelnöke.

A címlapról ajánljuk