INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Varga Mihály szerint feszesebb ellenőrzésre van szükség

InfoRádió / MTI
A nemzetgazdasági miniszter abban bízik, hogy néhány héten belül elkészül a kormányelőterjesztés a pénzügyi szervezetek ellenőrzésének a szigorításáról.

Varga Mihály az M1 Az este című műsorában elmondta, hogy gyakoribb, feszesebb, szigorúbb ellenőrzésre van szükség, sokkal több alkalommal kell különböző módszereket alkalmazni, hogy fel tudják tárni a visszaéléseket. A minisztériumnak vannak javaslatai, amelyeket egyeztet a felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) - tette hozzá.

Elmondta, hogy a szigorítások előkészítése már januárban elkezdődött, mert európai uniós szabályozásokat is át kell ültetni a magyar jogrendbe, a Buda-Cash-ügy azonban felgyorsította a folyamatot.

Varga Mihály kérdésre válaszolva elmondta: a Széchenyi Banknál azért szállt be az állam a betétesek kártalanításába, mert résztulajdonos volt. Most más a helyzet, itt először a károkat kell felmérniük. Hozzátette, hogy 84 önkormányzat és 52 nemzetiségi önkormányzat vezetett számlát a bajba jutott DRB bankcsoport valamelyik tagjánál. Néhány szervezet csak a pénzének egy részét tartotta itt, mások viszont az egyetlen számlájukat vezették ezeknél a pénzintézeteknél.

A miniszter arról is beszélt, hogy a 84 önkormányzatból azért 67-nek ad rendkívüli támogatást a kormány, mert ezeknek a helyhatóságoknak már a márciusban esedékes bérek kifizetése is problémát okozna. Ezt kellett orvosolnia a kormánynak a Belügyminisztérium tartalékalapjából.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt jelentette be, hogy a Buda-Cash-ügy miatt nehéz helyzetbe került önkormányzatok közül 67 kap összesen mintegy 245 millió forintot rendkívüli támogatásként.

Az MNB hétfő délután tudatta, hogy visszavonta a DRB bankcsoporthoz tartozó kisbankok tevékenységi engedélyét, miután a jegybank vizsgálata szerint a kisbankok eszközeinek értéke nem nyújt fedezetet a velük szembeni követelések teljesítésére. Sőt, mivel a Buda-Cash Brókerház Zrt. súlyos, bankonként tízmilliárdos nagyságrendű összegekkel nem tud elszámolni, emiatt a hitelintézetek saját tőkéje is negatívvá vált. A betétesek még e hónapban hozzájutnak megtakarításaikhoz, amelyet az Országos Betétbiztosítási Alap automatikusan fizet majd ki - mintegy 30 millió forintig -, és amelyhez az MNB elegendő forrást nyújt - nyilatkozta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti alelnöke az MTI-nek hétfőn.

A címlapról ajánljuk