eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Varga Mihály szerint feszesebb ellenőrzésre van szükség

A nemzetgazdasági miniszter abban bízik, hogy néhány héten belül elkészül a kormányelőterjesztés a pénzügyi szervezetek ellenőrzésének a szigorításáról.

Varga Mihály az M1 Az este című műsorában elmondta, hogy gyakoribb, feszesebb, szigorúbb ellenőrzésre van szükség, sokkal több alkalommal kell különböző módszereket alkalmazni, hogy fel tudják tárni a visszaéléseket. A minisztériumnak vannak javaslatai, amelyeket egyeztet a felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) - tette hozzá.

Elmondta, hogy a szigorítások előkészítése már januárban elkezdődött, mert európai uniós szabályozásokat is át kell ültetni a magyar jogrendbe, a Buda-Cash-ügy azonban felgyorsította a folyamatot.

Varga Mihály kérdésre válaszolva elmondta: a Széchenyi Banknál azért szállt be az állam a betétesek kártalanításába, mert résztulajdonos volt. Most más a helyzet, itt először a károkat kell felmérniük. Hozzátette, hogy 84 önkormányzat és 52 nemzetiségi önkormányzat vezetett számlát a bajba jutott DRB bankcsoport valamelyik tagjánál. Néhány szervezet csak a pénzének egy részét tartotta itt, mások viszont az egyetlen számlájukat vezették ezeknél a pénzintézeteknél.

A miniszter arról is beszélt, hogy a 84 önkormányzatból azért 67-nek ad rendkívüli támogatást a kormány, mert ezeknek a helyhatóságoknak már a márciusban esedékes bérek kifizetése is problémát okozna. Ezt kellett orvosolnia a kormánynak a Belügyminisztérium tartalékalapjából.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt jelentette be, hogy a Buda-Cash-ügy miatt nehéz helyzetbe került önkormányzatok közül 67 kap összesen mintegy 245 millió forintot rendkívüli támogatásként.

Az MNB hétfő délután tudatta, hogy visszavonta a DRB bankcsoporthoz tartozó kisbankok tevékenységi engedélyét, miután a jegybank vizsgálata szerint a kisbankok eszközeinek értéke nem nyújt fedezetet a velük szembeni követelések teljesítésére. Sőt, mivel a Buda-Cash Brókerház Zrt. súlyos, bankonként tízmilliárdos nagyságrendű összegekkel nem tud elszámolni, emiatt a hitelintézetek saját tőkéje is negatívvá vált. A betétesek még e hónapban hozzájutnak megtakarításaikhoz, amelyet az Országos Betétbiztosítási Alap automatikusan fizet majd ki - mintegy 30 millió forintig -, és amelyhez az MNB elegendő forrást nyújt - nyilatkozta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti alelnöke az MTI-nek hétfőn.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×