INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Környezetkímélő hajók a Balatonon

Infostart / InfoRádió
Magyar fejlesztésű, hibrid személyszállító hajók állnak forgalomba a Balatonon - jelentette be a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója, Halmos Gábor a Budapest Boat Show-n.

Európában úttörő jelentőségű megállapodást kötött a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) a magyar tulajdonú, elektromos és hibrid hajtású hajókat fejlesztő Aqwia Kft.-vel. Az együttműködés következtében már a 2015-ös idényben hibrid gyorshajó szállíthatja az utasokat a Fonyód-Badacsony útvonalon - és a megállapodás kereteit a jövőben még tovább szélesíthetik. Mivel ma még a tavakon közlekedő személyszállító hajók világszerte javarészt dízel rendszerűek, a Bahart lépése nemzetközi téren is figyelemreméltó, példaértékű újításnak számít - írja a Válasz.hu.

Azt szeretnénk, ha a Balaton természeti kincseit az unokáink is a maguk teljességében ismerhessék meg, ezért a hajók beszerzésénél a környezettudatosság a legfontosabb szempont - mondta Halmos Gábor, a Bahart vezérigazgatója. A balatoni hajózási társaság olyan hajókat kíván üzembe állítani, melyek fenntartása hosszú távon gazdaságos és környezetkímélő.

Mivel az említett szempontoknak nem felelt volna meg a régi, felújított hajók forgalomba állítása, a Bahart olyan gyártót keresett, mely elérhető áron kínálja a lehető legmodernebb technológiát képviselő vízi járműveket. A választásban végül az is fontos szerepet játszott, hogy az Aqwia Kft. nem csak a legversenyképesebb árat ajánlotta, de hajói magyar fejlesztésűek és Magyarországon gyártják a járműveket.

A címlapról ajánljuk