eur:
392.16
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Így kártalanítják a MÁV biztosító ügyfeleit

A Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. - mint a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) vagyonelszámolója - január 7-én megkezdte az egyesület korábbi kötelező gépjármű-felelősségbiztosításaihoz (kgfb) kötődő kárigények kifizetését. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a vagyonelszámoló az adatváltozások bejelentésére hívja fel az érintettek figyelmét - közölte a PSZÁF hétfőn.

Időközben számos jogosult elérhetőségi adatai megváltoztak, és ezt még nem közölték a kártalanítást lebonyolító vagyonelszámolóval. Az eddig utalt pénzek 15 százaléka érkezett vissza emiatt.

Január közepéig a vagyonelszámoló mintegy 400 millió forint banki átutalását indította el belföldi károsultak részére.

Egy múlt év végén született törvény alapján a vagyonelszámoló a 2009. december 15-ig bejelentett, még meg nem térített, megalapozott kgfb kárigényeket köteles megfizetni a károsultaknak. A törvény szerint a kárkifizetésekhez szükséges összeget - a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) közreműködésével - a Kártalanítási Számla, a Kártalanítási Alap és biztosítók révén teremtik elő. Vagyis végső soron a kgfb-szerződéseket kötő biztosítók fizetik meg a MÁV ÁBE által hátrahagyott károkat.

Az ezzel kapcsolatos technikai számla feltöltését és a közreműködő intézmények elszámolását a PSZÁF felügyeli.

A törvény szerint kárkifizetés jár azoknak, akiknek a MÁV ÁBE-nál lévő kgfb szerződéssel bíró autós okozott kárt; akik a károkozó gépjármű üzemben tartójaként a MÁV ÁBE helyett fizettek kártérítést a károsultnak (akiket a bíróság korábban kártérítésre kötelezett); akik harmadik személyként (így biztosítóként) a MÁV ÁBE vagy a károkozó helyett fizettek kártérítést a károsultnak. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a károsult casco biztosítója rendezte a kárt, majd a károsult helyett maga jelentkezett a MÁV ÁBE vagyonelszámolójánál, az általa kifizetett összeg megtérítésére.

Megalapozott kártérítési igénynek számít különösen a MÁV ÁBE vagyonelszámolója által nyilvántartásba vett, elismert vagy nem vitatott követelés; azok a kárigények, amelyeket a bíróság a MÁV ÁBE-vel vagy a károkozó gépjármű üzemben tartójával szemben jogerősen megítélt; illetve azok a jogalapjukban elismert követelések, amelyek összegéről a MÁV ÁBE és a hitelező 2013. május 8.-ig megállapodik - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×