eur:
389.4
usd:
361.95
bux:
68592.76
2024. május 7. kedd Gizella

Kende: Svájc a pénzt kiadja a magyar államnak, a betétes adatait nem

Nincs akadálya annak, hogy Németországhoz vagy Nagy-Britanniához hasonlóan a magyar kormány megállapodást kössön Svájccal az ottani bankszámlákon elhelyezett magyar betétek megadóztatásáról - mondta Kende Tamás. A nemzetközi jogász szerint ezen megállapodás értelmében viszont Svájc az adó megfizetése után Magyarországnak csak a pénzt adja át, a betétes adatait viszont nem fogja kiszolgáltatni.

A svájci bankok adjanak ki minden Magyarországra vonatkozó, betétazonosításra alkalmas információt, annak reményében, hogy ezeket a pénzeket be lehessen vonni a közteherviselésbe - mondta szerdán Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár teljes információ- és adatnyilvánosságról beszélt "annak érdekében, hogy megismerhessük, hogy ki az, aki betéttel rendelkezik bármelyik svájci bankban".

Az InfoRádió által megkérdezett nemzetközi jogász azonban hangsúlyozta: Svájc konkrét bűncselekmény gyanúja esetén ad ki információt a számlatulajdonosról más államnak.

Bár Lázár János a politikát követők és "fogyasztók" számára nagyon leegyszerűsítve vázolta a kormány szándékát, van alapja annak, amit mondott - tette hozzá Kende Tamás. Svájc ugyanis Nagy-Britanniával, Németországgal és Ausztriával az elmúlt néhány évben külön adóügyi egyezményt kötött, amely nem biztosít teljes számlanyilvánosságot ezen országoknak, de a svájci bankszámlákon lévő brit, német és osztrák állampolgárok tőkeösszegét megadóztatják, a pénzt pedig (a számlatulajdonos nevének feltüntetése nélkül) átutalják az illető államok költségvetésének.

Ezek az egyezmények alapvetően nem a számlák tulajdonosi adatainak firtatására születtek meg, hanem azért, hogy növeljék az államok bevételét - fűzte hozzá a szakértő, aki elképzelhetőnek tartja, hogy Magyarországnak is sikerül ehhez hasonló egyezményt kötni Svájccal, "ha a magyar kormány igényei nem haladják meg a brit, német és osztrák igényeket".

Ilyen egyezmény megkötése akár 1-2 évet is igénybe vehet, de az is lehetséges, hogy Magyarországnak ennél gyorsabban sikerül megállapodnia Svájccal, mivel jóval kisebb pénzről van szó, mint az említett három nagy uniós ország esetében - mondta a nemzetközi jogász.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×