INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Bod Péter Ákos: Belső okai vannak a forint gyengülésének

Infostart / InfoRádió
Rövid távon az új jegybankelnök személye és a várható monetáris politika befolyásolja Magyarország nemzetközi megítélését, ez látszik a forint árfolyamában is hetek óta - mondta az InfoRádiónak Bod Péter Ákos közgazdász.

A forint elmúlt napokban tapasztalt gyengélkedésének elsősorban belső okai vannak - mondta az InfoRáidiónak a volt jegybankelnök, aki szerint a kamatcsökkentési sorozat nem teszi vonzóvá a magyar kamatszintet. A másik ok lehet az, hogy a Nemzeti Bank élén változás lesz, az elemzők pedig már kalkulálnak, ki jöhet szóba, és az új elnök mit fog csinálni.

A nemrég kinevezett jegybanki döntéshozókkal együtt a Monetáris Tanács a kormányhoz közel álló személyekből áll márt most is, ez pedig lehetőséget ad arra, hogy a kabinet monetáris politikai elgondolásai akadálytalanul menjenek át - tette hozzá Bod Péter Ákos.

A konkrét kérdés az, hogy Matolcsy György lesz-e az új jegybankelnök, márpedig a jelenlegi nemzetgazdasági miniszter megszólalásaiban és írásaiban az erős forintot kárhoztatja a gazdasági növekedés elakadásáért. Ebből pedig logikusan az következik, hogy a Nemzeti Bank élén is ezt az álláspontját fogja érvényre juttatni - mondta a közgazdász.

A forint kilátásai kapcsán Bod Péter Ákos hangsúlyozta: nem a 290 feletti euró a leginkább aggasztó, hanem a magyar fizetőeszköz negatív irányú kilengése, vagyis az, ahogy 270-280-ról gyengült 295 fölé.

Hanganyag: Panulin Ildikó

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk