eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Gazprom: Nincs miből árengedményt adni a magyaroknak - lapszemle

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a Gazprom nem ad árengedményt. Az állam országosan 52 milliárd forintot költ a távhőszolgáltatók kompenzációjára a rezsicsökkentés miatt - írja Magyar Nemzet. A Népszabadság úgy értesült, a kormány készen áll rá, hogy konszolidálja a kapcsolatokat a bankszektorral.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a Gazprom nem ad árengedményt. Alekszandr Medvegyev, a Gazprom elnökhelyettese a lapnak azt mondta, nem elképzelhetetlen, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt.-vel szorosabbra fűzött együttműködés újabb orosz-magyar projektek alapja lehet, az ármeghatározás azonban a kialkudott képlet szerint, automatikusan zajlik. Hozzátette: az árak kialakítása minden esetben kétoldalú megállapodások rögzítik, a formulákat ugyanakkor bizonyos időközönként felülvizsgálják.

Az állam országosan 52 milliárd forintot költ a távhőszolgáltatók kompenzációjára a rezsicsökkentés miatt - írja Magyar Nemzet. A napilap szerint, ha ez nem történik meg, az egyes cégek több száz milliós kieséssel számolhattak volna. Az 52 milliárd forint fele jut az öt vidéki nagyvárosba - Pécsre, Szegedre, Miskolcra, Debrecenbe, Győrbe -, valamint Budapestre.

Az Indexen Benedek Tibor, a magyar férfi vízilabda-kapitány céljairól olvashatnak. A játékosként háromszoros olimpiai bajnok tréner kiemelte, hogy nem ismeri megválasztásának szavazati arányait. Hozzátette: nála minden pólósnak újra kell építenie magát, két válogatott kerete is lesz, a stábja már készen van. Benedek Tibor hangsúlyozta, beszélhetnek itt négyéves szerződésről, de őt egyelőre a következő év és a budapesti Európa-bajnokság érdekli.

A Népszabadság úgy értesült, a kormány készen áll rá, hogy konszolidálja a kapcsolatokat a bankszektorral, és ez várhatóan tavasszal, Simor András jegybankelnök távozása körül konkrét lépésekben is megmutatkozhat. A napilap szerint kormányzati szándék van erre, de hivatalos döntés még nincs. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tárcájánál azt mérlegelik, hogy milyen hitelezés bővítésre milyen adókedvezményt lehetne adni. Az elképzelés megfelelne a bankszövetség tavalyi elvárásának, azaz a kormány adókedvezménnyel honorálná, ha a pénzintézetek lendületes hitelezéssel segítenék a gazdaságélénkítést. A Népszabadság egyik fideszes forrása szerint a bankadó - a hitelezési aránynak megfelelő adókedvezménnyel - "a lehető legvégletesebb verzió esetén" akár hetven százalékkal is mérsékelhető lenne, de reálisabb lenne egy felezés. A lap úgy tudja, hogy december utolsó napjaiban a kormány és a Magyar Bankszövetség képviselői már találkoztak, és arról egyeztettek, miként tudnának a bankok hozzájárulni a gazdasási növekedés ösztönzéséhez.

Az Index arról ír, hogy bezárják a legmodernebb mozgássérült-iskolát. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elfogadhatatlannak tartja, hogy a fővárosi önkormányzat a 2013-2014-es tanévtől már nem indít új szakközépiskolai évfolyamot a legsúlyosabb mozgássérült diákok mexikói úti mozgásjavító iskolájában, és a meglévő három évfolyamot is meg akarja szüntetni. Az intézmény az országban egyedülálló módon korszerű oktatást, terápiákat, mozgásfejlesztést, egészségügyi ellátást és gondozást biztosít a legsúlyosabb mozgássérült gyermekek részére. Jelenleg három évfolyamon mintegy 30 súlyosan mozgássérült diák tanul, akik többsége nem képes önálló életvitelre megfelelő segítő háttér nélkül.

Nem kell több karácsonyt átvészelnünk az Andrássy út közepére megálmodott szuperluxus-áruház nélkül - írja Portfolio. A több mint 4000 nm-es Il Bacio di Stile a jelek szerint késő tavasszal mintegy 30 különböző luxusüzlettel nyitja meg kapuit. Az áruházban a legnevesebb nemzetközi luxusmárkákat lehet megtalálni majd, a fejlesztés költsége az 5 milliárd forintot is meghaladja.

Hatékonyan működik a pénzügyi békéltetés. A Pénzügyi Békéltető Testületek által érdemben tárgyalt esetek több mint 50 százaléka valamilyen egyezséggel zárul - írja a Napi Gazdaság. A gazdasági napilap szerint a Pénzügyi Békéltető Testületek eddigi munkája azt bizonyítja, hogy a pénzügyi terület hatékony fogyasztóvédelmi eszköze lett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete mellett működő intézmény.

A Portfolio arról közöl cikket, hogy Lengyelországban és Oroszországban voltak a legaktívabbak a befektetők 2012-ben, itt az év végi hajrá hozott néhány több százmilliós tranzakciót. Az erős utolsó negyedév ellenére azonban ezeken a piacokon is 20 százalékkal elmaradt az éves forgalom a 2011. évi értéktől. A teljes közép- és kelet-európai befektetési forgalom ennél nagyobb mértékben, 35 százalékkal esett vissza az előző évhez képest, így 2012-ben 7,4 milliárd euróra csökkent a régiós befektetési ingatlanpiac a CBRE éves összesített adatai szerint. Magyarországra csak a görög és arab befektetők hoztak pénzt.

A Pénzcentrumon arról lehet olvasni, hogy valaki 1,4 milliárd forintot nyert az Ötöslottón, de sokan mások is jól jártak. A hatalmas nyeremény természetesen vonzotta a szerencsevadászokat - a Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint ezen a játékhéten mintegy félmillióval több játékszelvényt adtak fel, mint hagyományosan.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×