eur:
394.71
usd:
369.8
bux:
65522.79
2024. április 23. kedd Béla

NGM: javult Magyarország versenyképessége

Magyarország két helyet lépett előre az előző évhez képest az IMD svájci székhelyű nemzetközi üzleti iskola által közzétett versenyképességi rangsorban, így most a 45. - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön.

Az NGM közleménye szerint a javulás legnagyobb részben a gazdaság teljesítményét mérő indikátoroknak köszönhető, de a kormányzati és a vállalati hatékonyság szempontjából is erősödött Magyarország versenyképessége.

A svájci székhelyű IMD csütörtökön tette közzé 2012. évi Versenyképességi Évkönyvét, amely szerint Magyarország a 2011. évi rangsorhoz képest két helyezéssel, a 45. helyre lépett előre az 59, többségében fejlett gazdaság versenyképességét vizsgáló felmérésben.

A 2012. évi rangsorban Magyarország megelőzte Kolumbiát és Brazíliát, de a visegrádi országcsoporton belül is javult relatív pozíciója. A rangsorban a Magyarország előtt álló Csehország és Lengyelország teljesítménye romlott, illetve stagnált, míg a Magyarországtól kissé elmaradó Szlovákia helyezése javult ugyan, de csak egy hellyel.

Az IMD felmérése négy fő pillér mentén értékeli a vizsgált országok versenyképességét (gazdasági teljesítmény, kormányzati hatékonyság, vállalati hatékonyság, infrastruktúra), és ezek közül három területen javult Magyarország teljesítménye - írta az NGM.

A legnagyobb mértékű javulás a főleg a makrogazdasági indikátorok 2011. évi alakulását mérő gazdasági teljesítmény alindexben következett be, ahol Magyarország a tavalyi 44. helyezéshez képest a 35. helyre lépett előre. A javulás az alindexen belül részben a külgazdasági teljesítmény javulásának - a külkereskedelmi mérleg és a folyó fizetési mérleg javulásának, a növekvő működőtőke-beáramlásnak és - exportnak -, részben pedig az infláció tavalyi jelentős csökkenésének köszönhető.

A közlemény szerint kisebb mértékben, de a kormányzati hatékonyság alindex szerint is javult Magyarország teljesítménye: rangsorbeli helyezése a tavalyi 52. helyről az 51.-re változott. A javulás főleg az államháztartás helyzetének javulásával - a költségvetés tavalyi többletével - függ össze, de sokat javult például a munkaerő-piaci szabályozás versenyképessége is.

Hozzáteszik: szintén kismértékben javult Magyarország versenyképessége a vállalati hatékonyság szempontjából: a vállalati hatékonyság pillér rangsorában Magyarország helyezése a tavalyi 50. helyről a 49.-re változott. A pilléren belül leginkább a vállalatvezetési gyakorlatok versenyképessége - és kisebb mértékben a társadalmi értékek, attitűdök versenyképességének megítélése - javult.

Az infrastruktúra pillér szempontjából Magyarország rangsorbeli helyezése nem változott: a tavalyi és az idei rangsorban is a 35. helyen állt Magyarország. A pilléren belül ugyanakkor jelentős javulás következett be a technológiai infrastruktúra területén: számottevő előrelépés történt például a köz- és magánszféra technológiai célú együttműködése, a mérnökök elérhetősége és a technológiai szabályozási környezet tekintetében.

Az NGM szerint az IMD felmérés keretében a vállalatvezetők minden évben nyilatkoznak az egyes országokat versenyképesség szempontjából leginkább vonzóvá tévő tényezőkről is. Magyarország esetében a megkérdezett vállalatvezetők leginkább a képzett munkaerőt, a megbízható infrastruktúrát, a magas általános képzettségi szintet és a munkaügyi kapcsolatok hatékonyságát emelték ki pozitív tényezőként.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×