eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Bankszövetség: a kormánnyal kötött megállapodás eddig kiállta a próbát

A lakossági jelzálogalapú devizahitelesek helyzetének rendezéséről decemberben kötött megállapodás nyomán helyreállni látszik a bizalom; a bankszektor minden szereplője fogadni tudta a végtörlesztésre vonatkozó igényeket, a kormány pedig elvégezte a jogalkotásban ráháruló feladatokat; január végéig a bankszövetség elkészíti a kkv- és a lakossági jelzáloghitelezés élénkítését célzó javaslatát is - mondta Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség alelnöke.

Gyuris Dániel, kedden, a szervezet sajtótájékoztatóján ismertette: arra számítanak, hogy a végtörlesztést valamivel több mint 20 százalék fogja igénybe venni. Húsz százalékos végtörlesztési arány mellett a bankszektor vesztesége mintegy 300 milliárd forint, az állami költségvetés tehervállalása pedig - ennek a bankadóból való leírhatósága miatt - mintegy 100 milliárd forint.

A bankok továbbá a jó ügyfelek elvesztése miatt a 15 éves átlagos futamidőt figyelembe véve 500 milliárd forint jövőbeni jövedelemtől esnek el a végtörlesztés miatt.

Az önkormányzatok adósságával kapcsolatban az alelnök hangsúlyozta: álláspontjuk továbbra is az, hogy ezt a kérdést a bankoknak és helyi önkormányzatoknak kétoldalú tárgyalásokon kell rendezniük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×