eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Michael Buhl a BÉT új elnöke

Michael Buhlt, a bécsi tőzsde vezérigazgatóját választotta a Budapesti Értéktőzsde új elnökévé az igazgatóság csütörtökön. A BÉT igazgatóságának alelnöke Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója lett, akit újonnan választottak be az igazgatóságba.

A BÉT csütörtökön rendkívüli közgyűlést tartott, amelyen új igazgatósági és felügyelőbizottsági tagokat választottak. A közgyűlést azért kellett megtartani, mert az előző, szeptember 6-án tartott, szintén rendkívüli közgyűlésen lemondott tisztségéről és igazgatósági tagságáról Patai Mihály, a BÉT akkori elnöke, és Cselovszki Róbert, a felügyelőbizottság elnöke.

Az igazgatóságba egy osztrák és egy cseh tagot is beválasztottak: új tag lett Petr Koblic, a prágai tőzsde elnök-vezérigazgatója, és Hannes A. Takacs, a CAPMEX GmbH pénzügyi tanácsadó cég ügyvezetője. Ezzel héttagúvá vált a testület. Az alelnökön kívül még három magyar tagja van az igazgatóságnak, köztük Mohai György, a BÉT vezérigazgatója.

Mindhárom új tagot a BÉT többségi tulajdonosa, a bécsi tőzsdét is üzemeltető CEESEG AG jelölte. Szécsényi Bálintot 100 százalékos támogatottsággal választotta meg a közgyűlés. Az Equilor vezetője megválasztása után megemlítette, hogy a tisztséggel járó tiszteletdíját a Budapesti Corvinus Egyetem vállalat-pénzügy tanszékének alapítványa javára ajánlja fel. Az alapítvány a hazai pénzügyi szakember utánpótlás képzését támogatja.

A felügyelő bizottságba egy új tag került be, Dezső Attila gazdasági joggal foglalkozó ügyvéd, akinek ügyvédi irodája ügyfelei közé tartozik több osztrák cég is. A közgyűlésen neki feltett kérdésre, miszerint ügyfelei között tudhatja a BÉT osztrák tulajdonosát is, kitérő választ adott: azt mondta, hogy 2010 őszén ismerte meg a bécsi tőzsdét és vezetőit.

A mostani közgyűlésen nem szerepelt a BÉT kereskedési rendszerének témája. Az előző közgyűlésen az a kompromisszumos döntés született, hogy 2012 januárjában kezdődik meg a kereskedési rendszer cseréje, a konkrét üzleti modellről pedig egy későbbi közgyűlésen döntenek. A bevezetendő új kereskedési rendszer a Deutsche Börse és a NYSE/Euronext folyamatban lévő fúziójának közös új kereskedési rendszere lesz.

A magyar tőzsdének még soha nem volt osztrák elnöke azóta, hogy 2004-ben az osztrák konzorcium felvásárolta a társaság részvényeinek többségét.

A Budapesti Értéktőzsde a Közép- és Kelet-Európai Tőzsdeszövetséghez (CEESEG) tartozik, amelynek tagja még a bécsi, a prágai és a ljubljanai tőzsde. Az osztrák tőzsde többségi tulajdonos a szövetség másik három tőzsdéjében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×