eur:
388.53
usd:
360.7
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megtiltja a kormány a plázaépítést

Jövő januártól általános építési tilalom érvényes a 300 négyzetméter feletti kereskedelmi építményekre - jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Giró-Szász András elmondta, hogy a tilalom alól a vidékfejlesztésért, a környezetvédelemért és a kereskedelemért felelős miniszterek által létrehozott bizottság javaslata alapján a nemzetgazdasági miniszter adhat felmentést.

A plázastop 2014. december 31-ig lesz érvényben - mondta.

Az intézkedés célja, hogy a kereskedelem szerkezete kedvezőbben alakuljon át - hangsúlyozta a kormányszóvivő. Kifejtette, hogy jelenleg a kereskedelmi forgalom 69 százalékát uralják a nagy- és közepes, elsősorban nemzetközi vállalkozások, amelyek ugyanakkor alig egy százalékát képviselik kereskedelmi vállalkozásoknak, míg a maradék 99 százalékot képviselő a mikrovállalkozások csak 31 százalékban részesülnek a forgalomból, ezen próbálnak változtatni.

Azt, hogy milyen szempontok alapján adható felmentés a plázastop alól, egy későbbi kormányrendeletben szabályozzák - mondta a szóvivő.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az InfoRádiónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a rendelkezés uniós jogszabályokat sérthet.

A kormány döntött arról is, hogy a vasúti dolgozók számára "pénzügyi ellentételezést" hajt végre a következő három évben 5 milliárd forint értékben - mondta Giró-Szász András. Hozzáfűzte, hogy ez az idén egy, a következő két évben pedig összesen 4 milliárd forintot jelent.

Kiemelte: a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontosságúnak tekinti a vasúti ágazatot, az ellentételezésről pedig egyeztetett a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetével (VDSZSZ).

A szerdai kormányülésen elfogadták a szakképzési törvényt, amely hozzájárul a foglalkoztatás növekedéséhez Magyarországon közölte a kormányszóvivő.

Kérdésre válaszolva Giró-Szász András elmondta: a magyar kormány Ausztriától semmiféle hivatalos megkeresést, értesítést nem kapott a végtörlesztéssel, vagy azzal kapcsolatban, hogy Ausztria felülvizsgálati kérelemmel fordult az Európai Bizottsághoz a végtörlesztés ügyében. Hozzáfűzte: amennyiben ez megtörténik, a kormány annak ismeretében alakítja ki álláspontját, de a kabinet figyelembe veszi az uniós jogi előírásokat, és a végtörlesztés kapcsán eddig is így járt el.

Az egyszerűsített vállalkozói adóval (eva) kapcsolatban elmondta: a kormányülésen nem született ezzel kapcsolatos döntés, mivel a kormány várja a frakció által definiált alternatív javaslatokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×