eur:
389.52
usd:
363.33
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egyre költségesebb a dízelautók fenntartása

Csökkenni fog a dízelautók részaránya, aminek egyrészt a magas üzemanyagár az oka, másrészt ezek az autók drágábbak - véli Az autó című szaklap munkatársa. Karner Miklós azt mondta: fokozatosan csökken az autóhasználat, emellett a vásárláskor is jobban keresik az olcsóbb kis- és középkategóriás autókat.

Nagy hátrányban vannak a dízelautók az árakat tekintve, mert drágábbak, mint a benzinesek. Ráadásul ebben az időszakban amúgy is kevés autót vesznek az emberek, emiatt is csökkent a dízelek iránti kereslet. Erre jön még rá az egyre drágább gázolaj is - mondta az InfoRádiónak Az autó című szaklap munkatársa.

Karner Miklós azonban úgy véli, hogy a dízelesek nem fognak kevesebbet autózni azért, mert ennyire felment a gázolaj ára, inkább örülnek annak, hogy autójuk két-három literrel kevesebbet fogyaszt, de szerinte a következő években biztos, hogy kevesebb dízelautót vesznek majd az autósok.

A szakember szerint a 400 forintos benzinár valóban lélektani határ, amelynek hatására kevesebben közlekednek autóval. Ez már most látszik, ugyanis csúcsidőben nem alakulnak ki a fővárosban olyan rendszeresen dugók. Az utak forgalma tovább fog csökkenni az üzemanyag drágulása miatt.

Az autóvásárlási szokásokat is átalakítja a magas benzinár - mondta Karner Miklós. Főleg a kis- és középkategóriában terjedtek el a dízelautók, flottában is sokat vásároltak, de a magas üzemanyagár és a költségesebb fenntartás gátolja a dízelautók térhódítását.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 08:36
×
×
×
×