eur:
387.3
usd:
357.03
bux:
68049.75
2024. május 17. péntek Paszkál

Kik számíthatnak szigorúbb adóellenőrzésre?

Az év utolsó negyedévében fokozott ellenőrzésekre számíthatnak az adóalanyok, mivel az adóhatóság az áfaellenőrzések révén a tervezetthez képest 40 milliárd forint többletbevételt kíván elérni - derül ki a Deloitte hírleveléből. Veszprémi István, a cég adópartnere elmondta: főként az áfalevonási jog gyakorlását, az egyenes és fordított adózás helyes alkalmazását, illetve a közösségen belüli értékesítéseket fogják kiemelten vizsgálni a revizorok.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szeptember 6-án Lovasberényben, a kormány kétnapos kihelyezett ülése után jelentette be, hogy növelik az adóbeszedés hatékonyságát, amiből 40 milliárd forintos többlet áfabevételre számítanak, a kormány részben ezzel kívánja "befoltozni" az idei büdzsében - a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés miatt - keletkező mintegy százmilliárdos hiányt.

A Deloitte hírlevelében hangsúlyozza: 2011 utolsó negyedévében fokozott adóhatósági ellenőrzésekre számíthatnak az adóalanyok, mivel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) általános forgalmi adó ellenőrzések révén a tervezetthez képest 40 milliárd forint többletbevételt kíván elérni. A kitűzött célt a NAV elsősorban az áfa ellenőrzések gyakoriságának és hatékonyságának növelésével szándékozik elérni, ami további adminisztrációs terhet és fizetési kötelezettséget eredményezhet az adóalanyok részére.

 A fokozott adóhatósági ellenőrzés indoka abban keresendő - írja a Deloitte -, hogy 2011 szeptemberéig a költségvetési törvényben meghatározott áfa bevételnek csupán az 55 százaléka folyt be. Ezen arány javítása érdekében a NAV elsősorban formai és tartalmi szempontok figyelembe vétele mellett az adóalanyok számlázási gyakorlatát, illetve az értékesítési láncokat, és azok áfakezelését kívánja fokozottan górcső alá venni.

Tapasztalataink alapján arra számítunk, hogy az adóhatóság főként az áfalevonási jog gyakorlását, az egyenes és fordított adózás helyes alkalmazását, a láncügyleteket, illetve a közösségen belüli értékesítéseket fogja kiemelten vizsgálni - hangsúlyozta az InfoRádiónak Veszprémi István, a Deloitte adópartnere.

A cég várakozása szerint a fokozottabb ellenőrzések miatt gyakoribbá fog válni, hogy az adóhatósági határozatok bírósági felülvizsgálatát kell kérni

Kiemelten fontos, hogy már az adóhatósági jegyzőkönyv elkészülte előtt törekedjünk lezárni az adóhatóság számára megnyugtató módon minden vitatott kérdést a megfelelő szakmai érvek és az azokat alátámasztó korábbi állásfoglalások, bírósági határozatok bemutatásával" - tanácsolja a Deloitte.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×