eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Az államháztartás hiánya 1.544,6 milliárd forint

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - első nyolc havi hiánya 1.544,6 milliárd forint volt az előzetes adatok szerint, amely a módosított éves előirányzat 130,4 százaléka. Az augusztusi deficit 50,1 milliárd forint volt, ami több mint 33 milliárddal alacsonyabb a tavaly augusztusinál - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az előzetessel megegyező adatot a kormany.hu honlapon.

Az NGM közleménye rögzíti: a Mol-részvénycsomag vásárlására fordított kiadás egyszeri jellegű, ezért azt az éves összehasonlításban nem szerepeltetik és ezt az év hátra levő részében is mellőzi a szaktárca.

Az előző évvel való összehasonlíthatóság céljából az elmúlt évben az ez időszakban még nem létező pénzügyi- és ágazati különadó bevétellel, valamint a magánnyugdíj-pénztári vagyonelemek értékesítéséből előirányzott, de még nem teljesült bevétel időarányos részével korrigált egyenleget használja az NGM.

Ez a korrigált egyenleg 875,1 milliárd forint deficitet mutat augusztus végéig, ami az eredeti költségvetési előirányzat 127,3 százaléka.

Tavaly az államháztartás központi alrendszerének augusztus végi deficitje 1.081,4 milliárd forint volt, ez az éves teljesítés 121,6 százaléka.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×