eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Palócz: Az áfaemelés ronthatja a belföldi értékesítés esélyeit

Palócz Éva közgazdász szerint optimista feltételezésnek tűnik a jövő évi költségvetés 1,5 százalékos növekedésre építése. A Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója kiemelte: az áfaemelés a szabályozott árak esetében azonnal érezhető lesz majd.

A jövő évi növekedési kilátásokat sok bizonytalanság övezi, és nem lehet még tudni, hogy a világgazdasági helyzet romlása milyen mértékű lesz. A mostani ismeretek szerint a 1,5 százalékos növekedés optimistának tekinthető, és nem ártana egy pesszimista, 1 százalékos vagy az alatti növekedésből kiinduló költségvetést is készíteni - mondta az InfoRádiónak Palócz Éva közgazdász a pénteken bejelentett kormányzati döntéseket értékelve.

A Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója szerint a fejlett államok és a környező országok államháztartási pozícióját szemlélve szigorúnak tűnik a legfeljebb 2,5 százalékos hiánycél. Látni kellene azt is, hogyan kívánja ezt elérni a kormány, mert az eddigi bejelentésekben kevés az erre vonatkozó információ - tette hozzá.

A közgazdász az áfáról azt mondta: korábbi becslések szerint egy százalékos emelés 80-90 milliárddal növeli a költségvetés bevételeit, vagyis a két százalékpontos emelés után a kormány által várt 150 milliárdban már figyelembe vehették, hogy nőhet az áfaelkerülők aránya, és azt is, hogy még többen fognak átjárni külföldre vásárolni

A versenyképességet alapvetően nem befolyásolja, hogy az uniós tagállamok közül Magyarországon lesz a legmagasabb az áfakulcs, de a belföldi értékesítés esélyeit ronthatja - vélekedett Palócz Éva. Hozzátette: a gyakorlat az, hogy megjelenik az árakban a magasabb áfakulcs, de ennek az üteme kérdéses, a szabályozott árak esetében például azonnal érezhető lesz majd.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×