eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Mennyibe kerül Stohl András büntetése az adófizetőknek?

A tavalyi számok alapján napi 2238 forintba kerül egy fogva tartott a magyar adófizetőknek. A büntetés-végrehajtás évente egy adott összeget kap a központi költségvetésből, azt kell elosztania a börtönök működésére, így számítható ki, egy rab egy napja mennyibe kerül.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a Pénzcentrum.hu-t úgy tájékoztatta: a 2010-es számok szerint a fogvatartotti közvetlen költség, azaz egy magyarországi rab egy börtönben töltött napja 2238 forint.

Ez az átlag úgy számolható ki, hogy a költségvetés által a büntetés-végrehajtási rendszer működtetésére elkülönített összeget elosztják a fogvatartottak számával - így szinte az egészet az adófizetők adják össze (a fennmaradó részt maguk a börtönök "termelik meg").

A keddi ítélet szerint Stohl András 10 hónapot tölt börtönben: ha a színész műsorvezető egy börtönben töltött napját a fenti összeggel vesszük, akkor 10 hónap alatt (30 napos átlaggal számolva) 671 ezer forintjába kerül az adófizetőknek.

Az ítélet szerint Stohl öt hónap után szabadlábra bocsátható, ebben az esetben a fenti becsült összeg felét, azaz 335 ezer forintot költ rá az állam.

Vannak luxusbörtönök is

Nem mindegy azonban, hogy az elítélt hol tölti a büntetését. A hazai börtönök többségében ugyanis nagy a zsúfoltság, és nem éppen ideálisak a körülmények. Van azonban két olyan intézmény, amelynek lakóit irigyelheti a többi fogvatartott. Szombathelyen egy 800, Tiszalökön pedig egy 700 fős "luxusbörtön" működik.

A két komplexum úgynevezett PPP konstrukcióban épült. Ez azt jelenti, hogy az államnak nem kellett előre kifizetnie a teljes beruházás ellenértékét. Ehelyett a börtönök átadását követően az állam meghatározott időszakon keresztül díjat fizet az építőnek. Mindkét intézet esetében 15 éves futamidejű konstrukcióról van szó. Az éves bérleti díj összege (2004. évi árszinten) intézetenként maximum 1,91 milliárd forint. A bérleti díj mértékét az előző évi inflációval lehet növelni. Például a szombathelyi börtön finanszírozására, ma már több mint kétmilliárdot fizet az állam évente.

A szombathelyi börtönben bolt, 10 ezer kötetes könyvtár, kilenc (!) sportpálya, tornaterem, színházterem, szakkörök (fazekas, festő, zene stb.) tartására alkalmas melléképületek, tanterem és ökumenikus imaterem szolgálja a rabok kényelmét. Ezen felül változatos étrend, minden szobában televízió és padlófűtés is jár az elítélteknek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×