eur:
390.72
usd:
366.32
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Egy nap alatt kiderült, ki a felelős a devizahitelekért

Hivatalosan nem értesítették a bankokat arról, hogy az otthonvédelmi program ellenőrzésére monitoring bizottságot állítanak. A Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója azt mondta: várják az ezzel kapcsolatos szabályozást, de a törvény eleve pontosan rendelkezik az árfolyamgát feltételeiről. Elkészült egy nap alatt a kormányfő által kért jelentés is, miszerint a szocialista kormányok a felelősei a devizaalapú hitelezés nagy mértékű elterjedésének.

A miniszterelnök szerdai beszédében jelentette be, hogy felállítanak egy monitoring bizottságot, amely a bankok költségelszámolásait vizsgálja az árfolyamgát alkalmazásáról. A bizottságban - Orbán Viktor kijelentése szerint - részt vesz a Magyar Nemzeti Bank, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, elnöke pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Kármán András lesz.

A Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója azt mondta: a bankokat nem értesítették hivatalosan arról, hogy egy bizottságot állít fel a kormány a jelzáloghitelek törlesztőrészetei és más banki költségek kalkulációjának vizsgálatára.

További rendelkezés várható arról is, hogy az árfolyamgát alkalmazásával, annak lejárta, azaz három év után maximum mennyivel emelkedhet a törlesztőrészlet.

A kormányfő kérésére egy nap alatt elkészült a jelentés arról, ki a felelős azért, hogy ilyen mértékben elterjedt a devizahitelezés. A tanulmány a szocialista kormányokat teszi felelőssé, mondván, hogy a lakosság eladósodása 2003 óta gyűrűzik, amikor a Medgyessy-kormány megszüntette a korábbi, 1988 és 2002 között működtetett kedvezményes állami támogatású otthonteremtési hiteleket, azzal az indokkal, hogy az otthonteremtők "sokba van az államnak".

A Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány ezzel zöld utat adott a devizahiteleknek, mert olyan mértékben drágította meg a hitelfelvevők számára a korábbi kedvezményes forinthitelt, hogy a magyar családok egyszerűen rákényszerültek a devizaalapú hitelekre.

A Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság honlapján közzétett friss jelentés szerint 576 ezer háztartás rendelkezik hazánkban lakáscélú jelzáloghitellel, és 1 millió 800 ezer főt, tehát minden ötödik magyar embert érint a lakáshitelezés. A hitelek mintegy fele devizaalapú, úgy, hogy a jelentés nem szól a szabad felhasználású jelzáloghitelekkel rendelkezőkről, holott az árfolyamgát náluk is alkalmazható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×