eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mennyibe került Japánnak a devizapiaci beavatkozás?

A japán jegybank valószínűleg rekordösszeget, négyezer milliárd jent (50,6 milliárd dollárnak megfelelő összeget) költött a bankközi devizapiacon a jen gyengítése érdekében kezdett beavatkozásra - jelentette pénteken a Nikkei című japán lap.

Tokió csütörtökön az ázsiai kereskedés alatt egymaga kezdte meg az intervenciót, amelyet a tengerentúli kereskedés idején is folytatott.

Noda Josihiko japán pénzügyminiszter nem hozta nyilvánosságra, hogy a szigetország mennyit költött, illetve összesen mennyit hajlandó költeni a jenintervencióra.

A beavatkozás nyomán a dollár jegyzése rövid időre 80 jen fölé került a devizapiacon, de azóta 79,30 dollár/jen körüli szintre esett vissza.

A jen többek között azért erősödött az elmúlt napokban, mivel a befektetők úgynevezett menedékvalutának tekintik a szigetországi fizetőeszközt, így a megnövekedett világpiaci kockázat idején igyekeznek a biztonságosabb japán devizára váltani egyéb pénzeszközeiket. Tokió viszont elejét akarja venni annak, hogy a jen erősödése meghiúsítsa a szigetország exportvezérelt gazdaságának a - márciusi pusztító erejű földrengést és tengeri szökőárt követő - talpra állását.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×