eur:
389.28
usd:
362.67
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mi történt a peremartoni műtrágyagyárral?

Nyolcvan dolgozó munkahelyét szűntette meg augusztus 1-től a Peremartoni Fertilizers Kft.; ezzel egyben befejeződött annak a komplex műtrágyának a gyártása is, amelyet Magyarországon kizárólag itt állítottak elő - mondta Kepli Lajos, a Jobbik parlamenti képviselője a gyártelep ipari parkjának bejáratánál.

Ezt a nitrogén, foszfor, kálium összetételű komplex műtrágyát ezután kénytelen lesz importálni az ország - hangzott el. Kepli Lajos szerint tovább folytatódik a kormány ígéretével ellentétes tendencia, azaz csökken a munkahelyek száma.

A politikus ismertetése szerint lenne egy magyar befektető cég - egyelőre nem akarta megnevezni -, amely hajlandó lenne tovább üzemeltetni a műtrágyagyárat. Kepli Lajos azt mondta, hogy erre az ajánlatra a tulajdonos nem reagált.

Zajacz István, a műtrágyagyár igazgatója elmondta: csak szüneteltetik a termelést, s nem 80, hanem hatvan dolgozót kellett elbocsátaniuk. Egy évvel ezelőtt volt 80 dolgozója az üzemnek, ám húszan azóta távoztak - tette hozzá.

Közlése szerint a piaci helyzet jelenleg olyan, hogy csak veszteséggel lehetne műtrágyát gyártani. A termelés újraindításának szándékát jelzi azonban az, hogy a tulajdonos a 10 tagú menedzsmentet nem küldte el - hangsúlyozta. Hozzátette: soha nem hallott arról a tulajdonosoktól, hogy értékesíteni kívánnák a gyárat.

Az igazgató tájékoztatása szerint a peremartoni gyár egy "csomag része volt", két ukrán műtrágyagyárral együtt vette meg az ukrán tulajdonosi kör. Jelenleg a gyárak átvilágítása, a műtrágyagyártás gazdaságosságának elemzése zajlik - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×