eur:
389.96
usd:
362.97
bux:
68070.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

KSH: májusban gyorsult az export és stabil az import

Májusban az áprilisi megtorpanás után az export 7,6 százalékkal, az import pedig 3,9 százalékkal haladta meg az előző havit, a külkereskedelmi többlet pedig 730,4 millió euróra növekedett az áprilisi 479,3 millió euróról.

Májusban az export euróban 19,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az áprilisi 13,3 százalékos növekedés után, míg az import 14,6 százalékkal nőtt az előző havi 14 százalékos emelkedést követően. A július elején közölt előzetes adatok valamivel kisebb 18,8 százalékos export és 14,2 százalékos import növekedést mutattak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett részletes adatai szerint euróban számolva májusban az export 6 milliárd 813 millió, a behozatal 6 milliárd 83 millió euró volt. A májusi forgalomnál idén csak a márciusi volt nagyobb hét milliárd 278 millió euró exporttal és 6 milliárd 439 millió euró importtal.

A külkereskedelmi forgalom havi többlete az áprilisi 479,3 millió euróról májusban 730,4 millió euróra javult és 328 millióval haladta meg a tavaly májusit.

Idén január-májusban a kivitel volumene 15,8, a behozatalé 13,7 százalékkal haladta meg az előző évit, míg euróban 20,6, illetve 18,6 százalékos növekedést jelentett a KSH . A külkereskedelmi aktívuma 3,281 milliárd eurót tett ki, 967 millióval többet, mint 2010 első öt hónapjában. A Nemzetgazdasági Minisztérium az adatok közzététele után közleményben jelezte, hogy az év hátralévő részében az egyenleg további javulására számít, így az éves többlet várhatóan jelentősen nagyobb lesz a tavalyinál.

Az első öt havi kivitel értéke 33,170 milliárd euró), a behozatalé 39,889 milliárd euró volt. Az export és az import forintértéke (8.956 milliárd export és 8.072 milliárd forint import) meghaladta a gazdasági világválság előtti 2008-as első öthavi szintet.

A január-májusi forgalom forintban mért árszínvonala importban és exportban egyaránt mintegy 4,5 százalékkal emelkedett az előző év első öt hónapjához képest. A forint a dollárhoz viszonyítva 3,2 százalékkal felértékelődött, míg az euróhoz képest 0,1 százalékkal gyengült. A cserearány 0,3 százalékkal romlott.

Idén az első öt hónapban a gépek és szállítóeszközök kivitelének és behozatalának volumene 16,8, illetve 15,1 százalékkal bővült, míg az euróban számolt adatok 17,6, és 13,3 százalékos növekedést mutatnak. Az átlagot meghaladó volumenben nőtt az általános rendeltetésű ipari gép és a közúti jármű mindkét irányú forgalma (főleg a német relációban), ezzel szemben a híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülékek exportjának volumene májusban alig haladta meg az előző év azonos időszaki szintet, az importé csökkent, ami főleg a televízió- és alkatrészforgalomban regisztrált visszaesésnek köszönhető.

Dinamikusabban növekedett a feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene, 20,4, illetve 17,1 százalékkal. A gyógyszer és gyógyszerészeti termék exportjának volumene több mint harmadával, az importé csaknem ötödével bővült. A kivitelben az új, a behozatalban a régi tagállamok a főbb partnereink.

Az energiahordozók importvolumene az év első öt hónapjában 3,3 százalékkal csökkent az elmúlt év azonos időszakához képest. Az import csaknem harmadát kitevő természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene harmadával esett vissza, ezzel szemben a behozatal több mint felét adó kőolaj és kőolajterméké több mint ötödével haladta meg a 2010. évi január-májusi szintet - közölte a KSH.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek export árszintje 19,1 százalékkal magasabb volt mint tavaly január-májusban, így az 5,0 százalékos export volumen növekedés forintban és euróban 25 százalékos növekedést eredményezett. Az árucsoport importárai 8,0 százalékkal emelkedtek és volumenben 14,8, forintban és euróban viszont 24 százalékkal nőtt a behozatal. Az árufőcsoporton belül a kivitel háromtizedét képviselő gabona és gabonakészítmény exportvolumene az időszak egészét tekintve alatta maradt az előző évi szintnek, mivel márciustól minden hónapban jelentős visszaesést regisztrált a statisztika.

Az Európai Unióba irányuló kivitel és az onnan érkező behozatal volumene 2011 első öt hónapjában 12,5, illetve 16,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A külkereskedelmi többlet az unió egészét tekintve 222 millió euróval nőtt, ami az új tagállamokkal folytatott kereskedelemben az aktívum 342 millió euró növekedésből, az EU-15-tel szemben 120 millió euró csökkenésből eredt.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×