eur:
389.67
usd:
363.15
bux:
68207.07
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"A frankhitellel vásárolt autót eladni sem érdemes"

Az autóvásárlókat is erősen sújtja az erős frank - mondta az InfoRádiónak a Budapest Autó vezérigazgatója. Révész Tamás kijelentette: a lízingszövetség tárgyal a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével arról, hogy engedélyt kapjanak a futamidő meghosszabbítására a nehéz helyzetbe került adósok esetében. Ráadásul a svájci frank hitellel vásárolt autókat eladni sem érdemes, mert az árfolyam miatt a hitelösszeg megugrott, az autó értéke pedig a piaci viszonyok miatt csökkent - mondta el az Inforádió kérdésére Gablini Gábor autókereskedő.

A magas árfolyam azokat a vevőket is sújtja, akik annak idején nem felelőtlenül vették fel a hiteleket - mondta az InfoRádiónak Révész Tamás. A Budapest Autó vezérigazgatója szerint az átlagos bedőlési idő három év körül van.

"Nem arról van szó, hogy az ügyfél trükközne, vagy nem akar fizetni - hanem arról, hogy valamilyen okból nem tud, mert például megszűnt a munkahelye, vagy olyan mértékű volt az árfolyamváltozás, hogy a havi terhet már nem tudja elviselni" - hangsúlyozta.

Az egyetlen igazi megoldás a törlesztőrészlet csökkentése - ez viszont óhatatlanul a futamidő növekedésével jár. A lízingszövetség ezért most arról tárgyal a PSZÁF-fal, hogy ilyen esetekben adjon engedélyt a jogszabályban megengedett maximális futamidő túllépésére - mondta Révész Tamás.

El sem lehet adni

Azok a svájci alapú autóhitelek jelentenek igazán súlyos problémát, amelyeket 0 százalékos kezdőrészlettel és úgynevezett díjfelezővel vettek fel - mondta az InfoRádiónak Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke. Ez ugyanis azt jelentette, hogy az első egy vagy két évben a havi díjnak csak a felét kellett fizetni - viszont a további futamidőre eleve magasabb törlesztőrészlet maradt.

Mivel az árfolyam közben erőteljesen megemelkedett, ezek a vevők gyakorlatilag nem tudnak szabadulni, hiszen a tartozásuk drámaian megnőtt, és mivel az autópiac nyomott, az autójuk értéke jelentősen lecsökkent.

El azonban csak akkor adják a tulajdonosok az autót, ha már végképp nincs más megoldás - tette hozzá Gablini Gábor, aki példaként elmondta, hogy egy 2008-ban, egy hárommillió forintos autóra felvett hárommilliós hitelből mára 4-4,5 milliós lett, míg az autó értéke másfél millió forint környékére vagy még az alá csökkent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Befolyásolhatja a mai kereskedést, hogy ma délután érkezik az amerikai munkanélküliség legfontosabb mutatója, hiszen a munkanélküliség bármilyen irányba történő elmozdulása óriási jelentőséggel bír. Ami pedig a tőzsdei mozgásokat illeti, Európában mérsékelt emelkedéssel indult a nap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×