eur:
401.41
usd:
371.12
bux:
73990.26
2024. október 21. hétfő Orsolya

"Orbán Viktor elengedi 3,7 millió munkavállaló kezét"

Szakszervezetek szerint a munkaadók számára előnyös, míg a munkavállalókra nézve hátrányos az új munkatörvénykönyv napvilágot látott tervezete, két civil szervezet pedig alkotmányellenesnek tartja annak több pontját is.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke úgy látja: ha a tervezet hatályba lépne, akkor az csökkentené a munkahelyek és a legálisan foglalkoztatottak számát, illetve a belső piaci és a járulékbevételeket is.

Pataky Péter kedden úgy fogalmazott, hogy a tervezett módosítás egy XIX. századi vállalkozói szemléletet próbál kiszolgálni. Ez a szemlélet a munkavállalók teljes kiszolgáltatottságát és alávetettségét jelenti, a vállalkozók túlhatalmának kialakítása mellett, és ellentmond a kormány meghirdetett céljainak is - tette hozzá.

Kaufer Virág LMP-s képviselő, pártja és az MSZOSZ megbeszéléseit követően, azt mondta: egyetértettek abban, hogy a tervezettel "Orbán Viktor nem tesz mást, minthogy (...) leépíti a fékek és ellensúlyok rendszerét a munka világában, azzal, hogy (...) súlyosan megtámadja a szakszervezetek pozícióját, a kollektív jogokat, az érdekérvényesítés lehetőségét". A képviselő szerint ezzel a lépéssel a kormányfő "elengedi 3,7 millió munkavállaló kezét".

A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete szerint a tervezet a munkáltatót védi, a szakszervezetek működését ellehetetleníti, a sztrájkjogot pedig kiüresíti. Úgy látják, hogy a tervezet célja a munkavállalói érdekek szervezett képviseletének megszüntetése. A munkavállalók jogait csorbító tervezett intézkedések között említették a szabadság mértékének csökkentését, a szabadságkiadás szabályainak megváltoztatását, a garantált bérminimum, a felmondási védelem és a műszakpótlék megszüntetését, illetve utóbbi mértékének csökkentését.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a közpénzek elköltésének átláthatóságát vizsgáló K-Monitor Közhasznú Egyesület közleményében alkotmányellenesnek nevezte a munkatörvénykönyv-tervezet több pontját. A két civil szervezet szerint a tervezet nehezítené "a közérdek sérelmét eredményező munkáltatói visszaélések feltárását", s annak szabályai az alapjogvédelemmel szemben egyértelműen a munkáltatói érdekek védelmére helyezik a hangsúlyt.

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége is több ponton módosítaná a munka törvénykönyvének tervezetét. Véleményük szerint a készülő jogszabály tervezetéből hiányzik az ésszerű alkalmazkodás követelménye és az esélyegyenlőségi terv készítésének kötelezettsége; összemosódik a cselekvőképesség és a munkaképesség, valamint az egészségkárosodás és a fogyatékosság fogalma. A szervezet szerint a készülő kódex kizárná a közszféra munkavállalói közül az érintetteket.

A Nemzetgazdasági Minisztérium július 22-én hozta nyilvánosságra az új munkatörvénykönyv munkaanyagát. A tervezetet a szakszervezetek mellett élesen bírálták az ellenzéki pártok. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője hangsúlyozta, hogy a dokumentum egy "konzultációs munkaanyag", amelyhez várják az észrevételeket és a módosító javaslatokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Hatott az Airbnb-tiltás Terézvárosban – máris megmozdult az ingatlanpiac

Nőtt a kínálat és csökkentek a négyzetméterárak azt követően, hogy Terézvárosban megtiltották a rövid távú lakáskiadást. Bár a szabályozás csak 2026 januárjától lép életbe, a tipikusan ilyen célokra fenntartott ingatlanok négyzetméterára 5 százalékkal csökkent – mondta az InfoRádióban az Ingatlan.com vezető elemzője. Balogh László hozzátette: a kerületben 2700 olyan ingatlan található, amelyet erre a célra használnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.22. kedd, 18:00
Szabados Richárd
a Nemzetgazdasági Minisztérium kis- és középvállalkozások fejlesztéséért és technológiáért felelős államtitkára
Gyengén indították a hetet a tőzsdék

Gyengén indították a hetet a tőzsdék

Felemás hangulatban indult a kereskedés hétfőn az európai tőzsdéken, de a délelőtti bizonytalankodás után a koradélutáni órákra lefordultak a vezető indexek, és a tengerentúlon is esett a piac. Az ázsiai részvénypiacokon a kínai tőzsde emelkedett ma, a befektetők a kínai jegybankra figyelnek az élénkítő lépések közepette, ezen kívül egy német ipari termelői infláció érkezett délelőtt. A hét már a vállalati eredményekről is szól, viszont fontosabb negyedéves gyorsjelentés hétfőn nem lesz kereskedési időben. Itthon a hét eseménye az MNB kamatdöntése lesz kedden. A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint változatlanok maradhatnak a kamatok, a Magyar Nemzeti Bank holnapi ülésén aligha folytatja a kamatcsökkentést. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 21. 21:53
×
×
×
×