eur:
389.27
usd:
362.1
bux:
68670.33
2024. május 8. szerda Mihály

Hogyan alakulhat a héten az üzemanyagok ára?

Az egy héttel ezelőtti jelentősebb esést csaknem teljes egészében ledolgozta az olajár, ennek megfelelően a múlt héten stagnált a gázolaj és valamelyest emelkedett a benzin dollárban mért jegyzésára. A forint árfolyama azonban a kockázatvállalási kedv javulásával erősödött, melynek köszönhetően várhatóan az előttünk álló héten stagnálni fog a benzinár, a gázolajár esetében azonban akár kisebb mértékű csökkenés is benne lehet a pakliban.

A nagy esést követően az utóbbi napokban már emelkedés volt tapasztalható az olajpiacon. Az árfolyam mostanra csaknem teljes egészében ledolgozta az IEA stratégiai olajkészleteinek felszabadítása miatti félelmeket, melyben a kedvező befektető hangulat jelentős szerepet játszott.

A stagnáló olajárnak megfelelően mindössze 0,1 százalékkal emelkedett az elmúlt héten a gázolaj dollárban mért átlagos jegyzésára, a benzin esetében viszont 1,3 százalékos emelkedést lehetett megfigyelni.

A forint azonban a befektetői hangulat javulásával (melyet segíthetett a görög megszorító intézkedések elfogadása) ezúttal erősödött a dollárhoz képest (a múlt heti 187,5-ös átlagár után az utóbbi napokban 185,1-es átlagos érték alakult ki), ami az autósok malmára hajtotta a vizet. Ennek köszönhetően összességében hazai fizetőeszközben mérve a benzin átlagára stagnált, a gázolajé pedig 1,3 százalékkal esett a héten.

A Portfolio.hu szakértői szerint az utóbbi napok tőzsdei ármozgásai alapján várhatóan szinten maradnak majd a hazai benzinárak, a gázolaj esetében viszont megvan a lehetőség a mérsékelt csökkenésre.

Az üzemanyagár-jegyzések változása alapján a Mol árdöntései nagy valószínűség mellett megjósolhatóak, bár azt teljes pontossággal nem lehet előre jelezni. Ez annak tudható be, hogy a Mol (egy GVH vizsgálat alapján) a mediterrán (dél-olasz) térségben érvényesülő jegyzési árakat veszi alapul az árdöntései során, míg az általunk elérhető jegyzésárak észak-nyugat európaiak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×