eur:
389.39
usd:
362.65
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Nem fognak csökkeni az élelmiszerárak"

Tartósan magas élelmiszerárakra számít az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezetének (FAO) vasárnap megválasztott új főigazgatója. "Nemcsak egy pár évig lesznek drágák az élelmiszerek. Nem átmeneti egyensúlyhiányról van szó" - mondta a brazil José Graziano Da Silva.

Az új főigazgató kifejtette, hogy a drágulás a pénzpiacokkal van összefüggésben, és amíg nem lesz stabil a globális pénzügyi rendszer, addig magasak lesznek a nyersanyagárak.

Az élelmiszerek ára idén februárban világszerte csúcsra emelkedett. Az árak a véres lázongásokat kiváltó 2007/2008-as élelmiszerválság idején regisztrált szintet is meghaladták.

Márciusban aztán - nyolc hónapig tartó folyamatos emelkedés után - csökkenés indult, és az OECD-FAO nemrégiben megjelent tanulmánya szerint a trend a következő hónapokban sem változik. Az idei betakarítási szezon jónak ígérkezik, az árak így rövidtávon mérséklődnek, a magas szintet azonban nem hagyják el.

A FAO szombattól július 2-ig tartja kétévenként szokásos konferenciáját római székházában, ahol egyebek mellett megvitatják a világ élelmezésének és mezőgazdaságának állapotáról készült jelentést.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×