eur:
389.71
usd:
362.71
bux:
68039.71
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Minden finomság drágább lesz a cukrászdában

Túlzott mértékűnek tartja az édesiparra kivetni kívánt népegészségügyi termékadót az Édességgyártók Szövetségének elnöke. Sánta Sándor szerint ez komoly elbocsátásokat és gyárbezárásokat fog jelenteni az ágazatban. A cukrászoknak egyelőre fogalmuk sincs, mennyiben fogja érinteni őket a kormány döntése, de az valószínű, hogy árat kell emelniük.

Egyelőre különböző tervezet-szövegek keringenek különböző asztalokon, és ezek alapján próbál meg mindenki véleményt kialakítani - reagált az InfoRádiónak az Édességgyártók Szövetségének elnöke arra, hogy a kormány szeptembertől megadóztatná a cukros, a sós és a koffeines termékeket.

Ami ebből a koncepcióból ismertté vált, az az, hogy óriási, túlzott adóterhet akarnak az édesiparra tenni, ami komoly elbocsátásokat és gyárbezárásokat eredményezhet - véli Sánta Sándor, aki hozzátette: a fogyasztás továbbra is alacsony, ezért is jelentene komoly problémát egy ilyen adó kivetése.

Magyarországon már így is a legmagasabb, 25 százalékos áfa terheli az édesipari termékeket, és jelentős mértékben csökken irántuk a kereslet. Ezért sem támogatjuk, és nem is értjük az adó kivetésének az időzítését - hangsúlyozta a szövetség elnöke, aki hozzáfűzte: annak ellenére, hogy sok pozitív intézkedés történt és azt lehetett várni, hogy a fogyasztás élénkül, nem következett be növekedés.

Az elvi alapokkal nem értünk egyet, hiszen ezek a termékek önmagukban nem hordoznak egészségügyi kockázatot, kiegyensúlyozott táplálkozással és testmozgással kell párosítani a fogyasztásukat - mondta Sánta Sándor.

"A fejünk fölött döntöttek"

A cukrászoknak egyelőre fogalmuk sincs, mennyiben fogja őket érinteni a hamburgeradó. A Magyar Cukrászok Ipartestületének elnöke az InfoRádióban azt mondta: a tervezetben egyetlen olyan részt találtak, amely a cukrászatra vonatkozik. E szerint a cukrászati alapanyagokat és az előrecsomagolt süteményeket fogják sújtani a népegészségügyi járulékkal.

Szeretnénk együttműködni a rendelet megalkotásában, de sem a pékeket, sem a cukrászokat, sem pedig az édességgyártókat nem vonták be a folyamatba. A kormány szándékai valószínűleg tisztességesek, és szeretné növelni a bevételeket, mert az egészségügyi dolgozók bérét rendezni kell, de nem elfogadható az a módszer, hogy a fejünk fölött hoznak politikai döntéseket anélkül, hogy a szakma érdekeit figyelembe vennék - emelte ki Pataki János, aki hozzáfűzte: az adó mértékétől függ majd, lesz-e áremelés, és attól, milyen alapanyagok kerülnek az adó hatálya alá.

Az elnök szerint már a jelenlegi fogyasztói árak sem tükrözik azokat a ráfordításokat, amelyek az elmúlt hónapokban megnövekedtek. Nincs abban a helyzetben a cukrászat, hogy meggondolatlanul árat emeljen, mert a kereslet nagy mértékben csökken, ettől függetlenül azonban valószínűleg árat kell emelni - fűzte hozzá Pataki János.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×