eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Zuhan az olaj ára - hol áll meg?

A múlt heti OPEC ülés utáni átmeneti olajár-emelkedés már a múlté, hiszen azóta a fekete arany árfolyama közel tíz százalékot esett dollárban mérve. Ez alól a mai nap sem kivétel, ahol a WTI és a Brent típusú olaj is 2,5 százalékkal került lejjebb. Ahogy a részvény, úgy az utóbbi időszakban az olajpiacon is a világgazdasági növekedés miatti félelmek dominálják az árfolyamok csökkenését.

A mai esés technikai háttere, hogy a WTI típusú olajban ma szignifikánsan letört a fontos 95 dolláros támasz, melyet követően újabb jelentősebb tér nyílhat meg lefelé az árfolyamban (amennyiben nem térünk vissza a 95 dolláros támasz szint fölé).

A fekete arany árfolyamának gyengeségéhez mindezek mellett a dollár erősödési hulláma és a világgazdaság körüli növekedési aggodalmak (szűkülő kereslet) is hozzájárulnak. E tényen a múlt hét során csak átmenetileg tudott változtatni, hogy az OPEC (a tagok közötti egyezség híján) nem emelte meg az olajkitermelési kvótáját.

A szaúdiak, akik már többször is hangsúlyozták, hogy az olajár szárnyalását nem a gyenge kínálati oldal, hanem az erős spekulációs kereslet okozza, szerették volna elérni a kvóta emelését. Bár ez nem sikerült, már a kartell ülését követően jelezték, hogy szükség esetén készek annyi olajat leszállítani, amennyire a piacnak szüksége van.

Érdekes azonban azt is látni, hogy a Brent-WTI spread az elmúlt hónapok során tovább tágult, mely jelenleg a 25 dollár körüli szinten tartózkodik. E spread tágulásában az is közrejátszhat, hogy sokan e félreárazás eltűnésére fogadhatnak, mely tőkeáttételes pozíciók likvidálása további spread tágulást eredményez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×