eur:
389.2
usd:
361.74
bux:
68097.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tovább erősödhet a frank a svájci kormány szerint

A svájci frank további erősödésétől tart az alpesi ország kormánya.

berni kabinet gazdasági államtitkárságának (SECO) kedden megjelent előrejelzése szerint a világgazdasági problémák és bizonytalanságok miatt a befektetési menedéknek tekintett frank erősödése tovább folytatódhat.

A nemzeti fizetőeszközre nehezedő nyomás fokozódása "súlyosan veszélyeztetheti a svájci gazdaság növekedését" - áll az előrejelzésben, amely szerint Svájc hazai összterméke (GDP) a korábban becsültnél kisebb mértékben, 1,9 százalék helyett 1,5 százalékkal növekedhet jövőre.

A svájci frank árfolyama hétfőn történelmi rekordot ért el az euróval szemben. Egy euró akkor 1,2004 frankot ért. Kedd reggelre kisebb korrekció ment végbe, az eurót 1,21 frank felett jegyezték. Ugyanekkor a svájci frank 219,38 forintba került, míg hétfőn este 220,65 forinton volt az árfolyam. A történelmi csúcs 226,33 forint volt, ezt tavaly szeptemberben regisztrálták.

A SECO az idei előrejelzésén nem változtatott, a svájci GDP 2,1 százalékkal nőhet 2011-ben. A gazdaság egyelőre jól viseli az erős frank hatását, ugyanakkor az exportőrök már most is kénytelenek beérni a korábbinál kisebb haszonnal, mert a korábbi árakon már nem tudják értékesíteni termékeiket, szolgáltatásaikat. "Ha tartós marad az erősödés irányába ható nyomás, akkor a kivitelben jelentős negatív hatásokra kell számítani 2011-ben és 2012-ben" - áll az előrejelzésben.

Az export mostanáig a nagy feltörekvő piacokon és az Egyesült Államokban mutatkozó kereslet eredményeképpen dacolt az erős frankkal, az utóbbi hónapok adatai viszont arra utalnak, hogy a feltörekvő piacokon a konjunktúra elérte a csúcspontot, és egyre bizonytalanabb, hogy miként alakul az amerikai gazdaság helyzete - áll a SECO előrejelzésében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×