eur:
389.63
usd:
363.15
bux:
68130.39
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Így segítenék az elektromos autók elterjedését

Megalapította az Elmű-Émász több társasággal közösen az elektromobilitás közösségét, amely az elektromos autók elterjedését, illetve ezen keresztül a széndioxid kibocsátás-csökkentést kívánja ösztönözni. Az Elmű kommunikációs igazgatója azt mondta: jelenleg mindössze 10 elektromos meghajtású autó van az országban, viszonylag drága, és csak kisebb távolságra lehet használni, de becslések szerint 2020-ig 20 ezerre nőhet a számuk.

E-community néven közösséget alakítottak azok a társaságok, amelyek szerepet kívánnak vállalni az elektromos járművek közúti elterjesztésében, az erről szóló megállapodást kedden írták alá Budapesten.
Az e-community -, amelynek rendes tagja az Elmű-Émász csoport, az ABB és az elektronikai tevékenységgel foglalkozó Észak Budai Zrt., és támogatói között van például az Ernst and Young - platformként működik.

"Együtt sokkal többet tudunk elérni, mint egymagában az Elmű-Émász", amely az e-community koordinátora - mondta Marie-Theres Thiell, z Elmű-Émász csoport igazgatóságának elnöke az aláírás alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy a rendes tagok elektromos járműveket használnak, a támogató tagok a közös munka finanszírozásában segítenek, a vendégtagok pedig szellemi munkával, ötletekkel, javaslatokkal segítik az e-mobilitás elterjesztését.

Hozzátette: Európában 2020-re várhatóan mintegy tízmillió elektromos jármű lesz és a számuk Magyarországon is eléri majd a 25 ezret. Középtávon pedig 20-30 darabbal számolnak, míg jelenleg 5-10 ilyen gépkocsi lehet Budapesten. Az Elmű flottájában két elektromos autó van és az ABB is rendelkezik már elektromos járművel. Ezek a járművek még drágák. Tavaly még egy "normál" autó háromszorosát kellett érte fizetni, de már látszik a változás. Marie-Theres Thiell emlékeztetett arra, hogy az Audi és a Mercedes ígéretet tett arra, hogy a jövő év közepére elektromos járművet fog gyártani.

Az Elmű még az év végéig a meglévő egy budapesti töltőoszlop mellett 4-5 további elhelyezését tervezi Budapesten. Ugyanakkor az év végéig meghosszabbították azt az akciót, amelynek során a meglévő töltőoszlopnál ingyen "tankolhatnak" az elektromos autósok. Gödöllőn egy ideiglenes töltőoszlopot helyeztek el az európai uniós elnökség idejére és két elektromos gépjárművet is biztosítottak hozzá a rendezvények számára.

Marie-Theres Thiell szólt arról, hogy megkezdték a tárgyalásokat a "politikával" a támogatásért. Közlése szerint a német kormány ingyenes biztosítással támogatja az elektromos mobilitást, ha a második gépjármű elektromos, valamint ingyenes parkolóhelyekkel és a buszsáv használatának engedélyezésével ösztönzik az elektromos gépjárművek elterjedését.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×