eur:
389.29
usd:
362.98
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megerősödött a forint

Kissé erősödött a forint kedden reggel, korrigálva hétfői veszteségének egy résztét: az eurót délelőtt tíz óra után 269,98 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a hétfő délutáni 270,64 forint után.

A dollárt 191,82 forinton jegyzik 1,4081 dolláros euró jegyzéssel a hétfő délutáni 193,00 forint és 1,4032 dollár után. A svájci frank jegyzése 217,54 forint 218,69 forint után, száz japán jent pedig 234,35 forinton jegyeznek 235,97 forinttal szemben.

A forint árfolyamát kedden befolyásolhatja a lakossági devizahitelek törlesztési könnyítésére kidolgozott program részleteinek délutáni közzététele. A forintot az elmúlt héten két alkalommal is átmenetileg gyengítette a devizahitelek törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a banki különadó kivetésének meghosszabbításáról szóló hír. A forint jegyzése azonban alapvetően az euróövezettel és annak perifériájával szemben felvett befektetői magatartás alakulását tükrözte, és követi az euró/dollár árfolyam mozgását.

Hétfőn az euróövezeti stabilitási aggodalmak, a görög adósság átütemezésének lehetősége miatt az euróövezeti perifériát veszélyeztető dominóhatás kockázata a hagyományosan befektetési menedéknek tekintett eszközökbe terelte a tőkét a nemzetközi értékpapír- és deviza piacokon.

Az eurót terhelő hírek sorozatát a Fitch hitelminősítő indította el még pénteken a görög adósbesorolás három fokozatot átívelő rontásával, majd vasárnap a Standard & Poor's rontotta negatívra az olasz besorolás kilátását, hétfőn pedig a Fitch Belgium besorolásának kilátását rontotta negatívra.

A reformcsomag végrehajtása mellett elkötelezett spanyol szocialista kormány hétvégi helyhatósági és regionális választásokon elszenvedett vereségét szintén az euróövezet stabilitását veszélyeztető kockázati tényezőként értékelte a piac. Kedden reggel pedig a Moody's helyezett figyelőlistára 14 brit bankot a besorolás rontásának lehetőségével.

Hétfőn az euró a dollárral szemben kéthavi mélypontra esett, a svájci frankkal szemben új történelmi árfolyam mélypontot állított be, a jennel szemben pedig egy százalékkal gyengült, miközben a főbb devizák kosarával szemben képzett dollár index hétheti csúcsra emelkedett.

Kedden stabilizálódtak kissé az árfolyamok a nemzetközi devizapiacokon. Kereskedők a péntek-hétfői szélsőséges kilengések csillapodására, az euró/dollár árfolyam 1,40 feletti konszolidálódására, esetleg enyhe pozitív korrekciójára számítanak. A forint árfolyama pedig ezzel párhuzamosan a 270-es euró jegyzés alatt alakulhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×