eur:
389.23
usd:
363.74
bux:
68173.33
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gyenge lett a forint

Gyengült a forint hétfőn: az eurót délelőtt tíz órakor 270,26 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben. A svájci frank jegyzése 218,83 forint 213,24 forint után, száz japán jent pedig 236,94 forinton jegyeznek 230,83 forint után. A dollárt hétfőn délelőtt tíz órakor 192,93 forinton jegyezték 1,4018 dolláros euró árfolyam mellett, szemben a péntek délutáni 188,54 forintos és 1,4222 dolláros jegyzésekkel.

Az eurót terhelő bizalmi tényezők a közös deviza árfolyamát rekordmélységbe nyomták le a hagyományosan befektetési menedéknek tekintett svájci frankkal szemben még az ázsiai kereskedési szakaszban, hétfőn a kora hajnali órákban.

Az eurót a december 31-én elért negatív rekordja alatt, 1,2345 svájci frankon jegyezték. Később árfolyama kissé javult, de az 1,24-es határ alatt maradt. Délelőtt tíz órakor az eurót 1,2378 svájci frankon jegyezték a nemzetközi deviza kereskedelemben.

A szintén befektetési menedéknek tekintett jennel szemben az euró egy százalékos veszteséget szenvedett el, a dollár ellenében pedig két havi mélypontot érintett 1,4000 dollár közvetlen közelében. Péntek délelőtt az árfolyam még 1,4350 dollár környékén mozgott.

Péntek délelőtt az eurót még a 266-267 forintos tartományban jegyezték.

A forint gyengülését az euróövezettel szemben fokozódó befektetői aggodalmak váltották ki, bár árfolyamában az elmúlt héten két alkalommal is átmeneti gyengülést okozott a devizaadósok törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a banki különadó kivetésének meghosszabbításáról szóló hír.

Hétfőn az euróövezeti stabilitási aggodalmak temették maga alá az eurót. A lavinát a Fitch hitelminősítő indította el pénteken a görög adósbesorolás egy újabb, egyszerre három fokozatot átívelő rontásával. Május elején az euró még két éves csúcsra hágott a dollárral szemben élvezett kamatprémiumának köszönhetően.

A görög adósság átütemezésének lehetősége azonban megfordította a folyamatot és ismét az euróövezet pénzügyi stabilitásának kockázataira és a dominóhatás euróövezet perifériáján fokozódó veszélyére terelte a piacok figyelmét. A Standard & Poor's hitelminősítő a hét végén tovább fokozta az aggodalmakat azzal, hogy stabilról negatívra rontotta Olaszország szuverén adósbesorolásának kilátását.

A spanyol reformcsomag végrehajtása mellett elkötelezett szocialista kormány hétvégi önkormányzati és regionális választásokon elszenvedett veresége is növelte a dominóhatás kockázatát az elemzők szemében.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×