eur:
391.12
usd:
366.58
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Kis nyereség az FHB-nál

A várakozásoktól elmaradó első negyedéves gyorsjelentést publikált ma hajnalban az FHB Jelzálogbank. A társaság nettó bevételei kisebbek, hitelezési céltartalék-képzése viszont nagyobb lett az elemzők által vártnál. Az év első három hónapjában a bank nettó eredménye 169 millió forint volt, mely bankadó nélkül 1,179 milliárd forintra rúgott volna. Március 31-ig sikeresen befejeződött az Allianz Bank integrációjának első fázisa, a folyamat azonban a következő negyedévekben is folytatódik.

Az FHB gyorsjelentésének főbb pontjai:

- Alacsony hitelezési aktivitás, szűkülő kamatmarzs. Egy év alatt 10,7 százalékkal, 6,106 milliárd forintra csökkenő nettó kamatbevétel az Allianz Bank időközben történt beolvadása ellenére.

- A rendkívül erős előző negyedévtől elmaradó, az egy évvel korábbit azonban több mint háromszorosan felülmúló, 739 millió forintnyi nettó díj- és jutalékbevétel, köszönhetően a bankszámla- és bankkártya-szolgáltatásokban tapasztalt aktivitás-növekedésnek, illetve az Allianz Biztosítóval kötött együttműködési megállapodásnak.

- Az előző negyedév végi 5,53 százalékról dinamikusan, 6,18 százalékra növekedő nem teljesítő hitelarány, ezen belül a saját hitelek NPL-rátája több mint egy százalékponttal 10,83 százalékra növekedett. Mivel ezek céltartalék-fedezettség alig csökkent, a hitelezési veszteségek 1,456 milliárd forintra nőttek.

- A pénzügyi műveletek eredménye az előző negyedévek veszteségei után ismét pozitív lett, sőt meghaladta az egymilliárd forintot.

- A bankadót kétféle változatban, az év egészére illetve csak az első negyedévre elszámoltan is figyelembe veszi a gyorsjelentés - a Portfolio.hu cikkében tárgyalt adatok az utóbbira vonatkoznak. Ugyanakkor a beolvasztott Allianz Bankra jutó bankadó teljes évi összegét az első negyedévben számolta el az FHB, így az első negyedévben közel 1 milliárd forint bankadót fizetett.

- 2011. első negyedévének végére sikeresen befejeződött az Allianz Bank integrációjának első fázisa, az Allianz Bank 2011. március 31-vel beolvadt az FHB Kereskedelmi Bankba. Az integrációs feladatok ugyanakkor a 2011. év második és harmadik negyedévében is folytatódnak, így a beolvadáshoz kapcsolódó költségek még jelentkeznek.

A fentiek eredményeként a Portfolio.hu háromelemű elemzői konszenzusától minden tekintetben elmaradt a gyorsjelentés.

Az okok

Míg 2010 utolsó negyedévében az Allianz Bank megvásárlásának köszönhetően rekord összegű, 8,2 milliárd forint összegű adózott eredmény ért el az FHB, 2011 első negyedéve szerényebbre sikeredett. A bank adózás előtti eredménye 511 millió, adózott eredménye 169 millió forint lett, miközben közel egymilliárd forint összegű bankadó a ráfordítások között került elszámolásra.

A bevételek elmaradásában a továbbra is alacsony hitelezési aktivitás mellett elsősorban a kamatmarzs szűkülése játszotta a döntő szerepet. Utóbbi 2,91 százalék volt az első negyedévben, ami 62 bázisponttal marad el az egy évvel korábbitól, ebben a hosszú lejáratú források költségeinek emelkedése is közrejátszott. A hitelezési aktivitással kapcsolatban pedig a gyorsjelentés megjegyzi: "2011 első három hónapja alapján a háztartások hitelkereslete továbbra is gyenge, a piaci várakozásoktól is jelentősen elmarad. A hitelpiaccal együtt a lakáspiac és a lakásépítés is mélyponton van".

A díj- és jutalékbevételek szerkezet ugyanakkor egy év alatt jelentősen átalakult: míg korábban az előtörlesztési díjak domináltak, ezek visszaszorultak, és például az Allianz Biztosítóval kötött stratégiai együttműködési megállapodásból származó jutalékbevételek már 19,6 százalékát adták az első negyedévi hasonló bevételeknek.

A működési költségek 4,8 milliárd forintra rúgtak 2011 első negyedévében, ami ugyan már alacsonyabb az előző évinél, 46 százalékkal meghaladja a 2010. első negyedéves költségeket. Ennek oka az Allianz Bank bekerülése az FHB Csoportba, melynek eredményeként 2011 első negyedévében a kiadás/bevétel arány 71 százalék volt a banknál, ugyanakkor az integráció költségeinek csökkenésére lehet számítani.

Jobb az átlagnál

Az FHB portfolió-minősége továbbra is jobb a magyar bankrendszer átlagánál, azonban három hónap alatt 5,53 százalékról 6,18 százalékra nőtt a nem teljesítő hitelek aránya. A saját hitelek állományát tekintve 9,65 százalékról 10,83 százalékra történt növekedés figyelhető meg. Miközben a nem teljesítő hitelek céltartalék-fedezettsége 52,7 százalékról 51,8 százalékra csökkent, a hitelezési veszteségek az előző két negyedévet jelentősen meghaladó szintre, 1,456 milliárd forintra nőttek, ugyanakkor nem érik el a 2009 második, illetve 2010 első felére jellemző szinteket. A március végén fennálló értékvesztés állománya 23,2 milliárd forintot tett ki, amely a három hónappal korábbi állománynál - az árfolyamváltozások hatására - 144 millió forinttal alacsonyabb, az egy évvel korábbit azonban 13,7 milliárd forinttal meghaladja.

Ami a főbb állományi mutatókat illeti, az FHB saját értékesítésű hiteleinek bruttó állománya a negyedév végén 381,8 milliárd forint, ami elsősorban az árfolyamváltozások miatt 5,7 százalékkal alacsonyabb a három hónappal korábbinál. Az egy évvel korábbihoz képest azonban 12,9 százalékkal magasabb a hitelállomány: emögött az Allianz Bank közel 39 milliárd forintos hitelállományának átvétele, illetve a kkv-hitelek növekedése áll. A lakossági hitelek aránya továbbra is 90% körüli, a devizahitelek aránya a forint erősödése miatt 64,8 százalékról 62 százalékra csökkent egy negyedév alatt. A refinanszírozott hitelek állománya 2011. március 31-re az egy évvel ezelőttihez képest 6,1 százalékkal, 242,1 milliárd forintra csökkent.

Az FHB konszolidált mérlegfőösszege egy év alatt 772,4 milliárd forintról 826,9 milliárd forintra, 7,1 százalékkal emelkedett. A mérlegfőösszeg emelkedésében meghatározó volt az Allianz Bank megvásárlása és a forint árfolyam változása, 2011 első negyedévében pedig megkezdődött az állami hitel törlesztése, amelynek eredményeképpen 2010 végéhez képest 5,3 százalékkal csökkent a mérlegfőösszeg. A csökkenéshez a forint erősödése is hozzájárult.

A bank egy részvényre jutó eredménye az első negyedévben 5,1 forint volt, ami közel hat százaléka az egy évvel korábbinak, és mindössze két százaléka az előző negyedévesnek. A részvényesi vagyon 2011. március 31-re egy év alatt 22,5 százalékkal (10,9 milliárd forinttal), 59,4 milliárd forintra növekedett. Az elmúlt időszakok nyeresége mellett pozitívan hatott a részvényesi vagyon alakulására a visszavásárolt saját részvények állományának 1,4 milliárd forintos csökkenése is.

Spéder Zoltán, az FHB elnöke a Portfolio.hu-t és az InfoRádiót birtokló Net Média Zrt.-nek és egyúttal tulajdonosának, a CEMP-nek is elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×