eur:
391.04
usd:
366.2
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Megveszi a Nokiát a Microsoft?

A legfrissebb híresztelések szerint a Microsoft üzleti részlege éléről a Nokia vezérigazgatói posztjára átigazolt Stephen Elopnak kellett előkészítenie a terepet a finn mobilgyártó felvásárlásához. A Microsoft mindent felforgat a távközlésben, de saját fejlesztések helyett felvásárlásokkal lép előre - közölte az Index.hu.

Eldar Murtazin szerint a Microsoft már készül a Nokia mobilgyártó részlegének felvásárlására, és a két vállalat jövő héten ül tárgyalóasztalhoz, hogy megvitassák az üzlet részleteit. Az orosz újságíró nem először indít útnak pletykákat a mobilipar óriásairól, és a legtöbb igaznak bizonyult - közölte az Index.hu internetes portál.

Hónapokkal a bejelentés előtt tudott arról, hogy Olli-Pekka Kallasvuo helyére új vezérigazgatót nevez ki a Nokia, és azt is megjósolta, hogy a Windows Phone 7 lép a Symbian helyére. Legfrissebb találata az Ovi márkanév leépítése, amit éppen a napokban jelentett be a Nokia. Mindez ad némi alapot a felvásárlásról szóló pletykának is.

Ha összejön, ez lesz az év egyik leghatalmasabb üzlete, a Nokia piaci értéke ugyanis 32 milliárd dollár. A Microsoftnak nagy készpénztartaléka van, és a Skype felvásárlása is azt jelezte, hogy komoly szándékai vannak a telekommunikáció piacán.

A vállalat keresi az új bevételi lehetőségeket, mert a Windows és az Office eladásából hosszú távon csökkenni fog a bevétele, mert mindkét termék piacán hevesen támadja a Google a Chrome OS-szel és a Google Apps programcsomaggal. A távközlés jó irány, mert most ott lehet elérni a legnagyobb nyereséget.

Egy hardvergyártó felvásárlása azonban gyökeres változást jelent a Microsoft eddig működéséhez képes. A redmondi céget nem véletlenül könyvelték el szoftveróriásként. A pc-k és a mobilok piacán is csak szoftverlicencet adott el, és gyártókra bízta a telefonok összerakását, azok végezték el az utolsó simításokat, amivel jelentősen befolyásolták a felhasználói élményt. Ez kissé megváltozott a Windows Phone 7 színre lépésekor: a gyártók nem módosíthatták a rendszert, és szigorú hardverkövetelménynek kellett megfelelniük.

Csakhogy a telefononként nagyjából 15 dolláros szoftverlicencekből nem folyik be elegendő pénz. Azok a riválisok, amelyek saját kezükben tartják a hardvert és a szoftvert is (RIM, Apple), készülékenként több száz dollárt kaszálnak. Erre a Microsoftnak is lehetősége van, ha ügyesen összerakja a szoftvert és hardvert, ám ehhez szüksége van egy profi gyártócsapatra. A Nokiával kötött megállapodás nem elegendő, mert a profit jelentős része a finn gyártónál marad. A Nokiának évente 40 milliárd dollár a forgalma, és az eszközgyártó és szolgáltatási részlege évente 3 milliárd dollár profitot termel. Majdnem annyit, amennyit a Microsoft online részlege 2010-ben elveszített (2,5 milliárd dolláros mínuszban zárta a 2010-es évet).

Az üzletet esélyessé teszi az is, hogy a Microsoft készpénzének 80 százaléka adózási okokból Európában parkol, a legtöbb Írországban. Ha ezt a pénzt hazavinné az Egyesült Államokba, akkor tetemes adót kellene fizetnie, magyarán elherdálná a befektetők pénzét. A Skype is európai, és Steve Ballmer is megemlített a felvásárlás bejelentésekor, hogy a vállalat központja Luxembourgban van, ahol jó helyen van a vállalat pénze.

A Nokia és a Microsoft egyesülése, a Skype kliensével kiegészítve olyan integrált készülék-szoftver-szolgáltatás kombinációt eredményezhet, amilyennel most csak az Apple rendelkezik. Ezzel a Nokia is esélyt kap arra, hogy megtartsa piacvezető szerepét, amely az elmúlt években igencsak megingott a Google Android és az Apple iPhone megjelenése után - olvasható az Indexen.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×