eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Rejtett feszültség a hazai ingatlanpiacon

Több mint ötszörösére nőtt a 90 napon túl nem fizettet jelzáloghitel-állomány.

A Magyar Nemzeti Bank jelentése szerint 2008-ban még csak 98 milliárd forint volt ez az állomány, addig 2010 végére 542 milliárd forintra nőtt az összeg.

A jegybanki pénzügyi stabilitási jelentés alapján Magyarországon az árverezési, és kilakoltatási moratóriumok a múlt év óta korlátozzák a banki portfóliók tisztítását, így nincs lehetőség a problémás jelzáloghitel-adósok ingatlanjainak értékesítésére.

Az eladásra váró lakások számának halmozódásával ez egyre nagyobb rejtett feszültséget jelent a hazai ingatlanpiacon.

Az MNB szakértői úgy vélik: a moratórium csökkenti a jelzáloghitelek mögötti fedezetek értékét, emellett negatív befolyással van az ügyfelek fizetési hajlandóságára is, mivel sok adósban azt a benyomást keltheti, hogy a hitel nem-fizetésének nincs következménye.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×