eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az OPEC nem akarja növelni a hivatalos termelési kvótát

Az olajexportőr országok szervezete, az OPEC nem akarja növelni a hivatalos termelési összkvótát a legközelebbi rendes miniszteri értekezleten júniusban.

Az Öböl menti arab olajtermelő országok illetékes minisztériumaiban gyűjtött kommentárok alapján a Reuters hírügynökség hétfőn azt írta, hogy a tartalék kapacitással rendelkező országok - elsősorban Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Kuvait - készek az egyezményes mennyiségnél többet a felszínre hozni, ha szükséges, de úgy gondolják, hogy a hivatalos összkvótán nem kell változtatni.

Szaúd-Arábia februárban napi egymillió hordóval, napi 9 millió fölé emelte termelését a Líbiából elmaradó export pótlására, de már márciusban napi 8,3 millió hordóra csökkentette a termelést a kereslet hiánya miatt. A csökkenő keresletben szerepet játszottak a japán földrengés következményei, és az is, hogy közeledik a nyár. Újabban a magas árak is némi várakozásra késztetik a vevőket.

Az OPEC utóbbi időben ismételgetett megállapítása ellenére, hogy a tényleges piacon túlkínálat van, és főleg a kereskedelembe került, tankhajókon úszó tartalékok igen nagyok, a szabadpiaci árak továbbra is magasak. Ezt az OPEC illetékesei a közel-keleti helyzet okozta riadalomra alapozó spekulációval magyarázzák, és gyakran figyelmeztetnek, hogy az eltúlzott árak fékezhetik a gazdasági növekedést az importőr országokban.

A szabadpiacon irányadó északi-tengeri Brent könnyűolajfajta a múlt héten 0,4 százalékkal drágult - a világgazdaság jövőjével kapcsolatos aggodalmak közepette tulajdonképp csak a dollár romlása emelte az árát -, de hétfőn meredekebb irányzatra váltott, ismét a közel-keleti fejlemények, a líbiai és a szíriai belharcok miatt. A Brent ára reggel óta annyit emelkedett, mint a múlt héten egész héten: délután hordónként 124,48 dollár volt az Intercontinental Exchange jegyzésében,49 centtel, azaz 0,4 százalékkal drágább az előző zárónál. Április 11-én több mint két és féléves csúcsra, 127,02 dollárra hágott az ára, ennél drágább utoljára 2008. augusztus elsején volt.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate referenciafajta 112,57 dolláron 28 centtel volt drágább az előző zárónál. Az április 11-én elért, 113,43 dolláros jegyzése a legmagasabb volt 2008. szeptember elseje óta.

Az európai párlatkereskedelem számára irányadó gázolajjegyzés tonnánként 1.021,50 dollár volt, 7,50 dollárral drágább az előző zárónál.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×