eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Varga Mihály: Az ország nem engedheti meg magának, hogy rossz üzeneteket küldjön a piacnak

A tervek szerint a jövőben egy állami intézményen, az Államadósság Kezelő Központon keresztül vehetnek majd fel hiteleket az önkormányzatok annak érdekében, hogy a hitelfelvétel olcsóbb és a költségvetés számára átláthatóbb legyen - mondta a Miniszterelnökség államtitkára, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén. Varga Mihály arról beszélt, hogy a kormány legfontosabb célja az államadósság csökkentése, hogy továbbra is finanszírozható legyen Magyarország a piacról.

A 2010-es államháztartási deficit éppen az önkormányzatok hiánya miatt lesz a vállalt 3,8 százalék helyett 4,1-4,2 százalék - mondta a miniszterelnökség államtitkára.

Varga Mihály szerint éppen ezért szükséges lenne, hogy a jövőben az önkormányzatok kontrollált módon, terveik szerint egy állami intézményen keresztül vegyenek fel hitelt, ami így nemcsak olcsóbb, hanem átláthatóbb is lesz.

"Hitelt folyó kiadásokra nem szabad felvenni, csak beruházásokra, fejlesztésekre, és azok közül is olyanokra, ahol többletbevétel várható" - mondta,

Az államtitkár a Széll Kálmán Tervről szólva elmondta: legfőbb cél az államadósság csökkentése, ez az a mutató, ami a külföldi befektetőket leginkább érdekli. Varga Mihály hangsúlyozta: jelenleg az ország nem engedheti meg magának, hogy rossz üzeneteket küldjön a piacnak, mert csak így tudja stabilan finanszírozni az államadósságot a piacokról.

Az államtitkár elmondta: a kormányzás átvételekor már látszott, hogy változtatni kell a korábban elképzelt gazdaságpolitikai stratégián, az államháztartás helyzete volt az, ami miatt muszáj volt kiadáscsökkentő lépéseket és bevételnövelő lépéseket tenni, igaz, utóbbiak - tette hozzá Varga Mihály - átmenetiek és minden erővel azon lesznek, hogy arra az időre, amikorra ezeket kivezetik a rendszerből stabilan növekvő gazdaság, növekvő foglalkoztatottság és csökkenő államadósság legyen.

Az államtitkár beszélt a gyógyszer-ártámogatás átalakításáról. Kijelentette: a jelenlegi 380 milliárdos rendszert legalább egyharmadával kívánják csökkenteni. Varga Mihály felhívta a figyelmet arra is, hogy közösségi közlekedésre európai viszonylatban kiemelten sokat költ a magyar állam, ennek lefaragására szükség van, ezért tervezik a kedvezmények rendszerének átalakítását, illetve az eddig versengő Volán és MÁV helyett egymást kiegészítő, egymásra épülő szolgáltatási rendszert kell kialakítani.

Varga Mihály kitért a kormány és jegybank viszonyára is, azt mondta: normális egyfajta ellentét, mivel rövid távon eltérnek a célok, de közép és hosszú távon nem térhetnek el, mert akkor már baj van. Az államtitkár előadásának végén kijelentette: ma már lekerült Magyarország a címlapokról, képes finanszírozni magát a piacról. Varga Mihály szerint a tét most az, hogy tudják-e azt a pályát tartani, amit célul kitűztek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×