eur:
388.68
usd:
361.63
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Mire figyeljünk a karácsonyi ajándék vásárlásakor?

A karácsony előtt megnövekedett forgalom fokozottabb figyelmet igényel vásárlótól és kereskedőtől egyaránt. A Fogyasztóvédők Országos Egyesülete azt javasolja a kereskedőknek, hogy a karácsonyi ajándékként vásárolt áru visszavételi lehetőségeiről már most informálják a vevőket.

Gyakori, hogy a kereskedő felajánlja: az ünnepek után meghatározott időszakig visszaveszi a bontatlan, sérülésmentes csomagolású terméket, azt kicserélheti, vagy levásárolhatja a vevő.

A Fogyasztóvédők Országos Egyesülete azt ajánlja, hogy erről az üzletek pontosabban tájékoztassák a vevőket, például a blokkon egy bélyegzővel jelezzék a visszavételi időt. Ugyanígy jó, ha a vásárló is meggyőződik arról, hogy az ajándéknak szánt terméket kicseréli-e a kereskedő, ha az például méretben nem jó, vagy egyszerre többet is kapott belőle.

Az egyesület felhívja arra is a figyelmet, hogy a jótállás az akciós termékekre is vonatkozik, ha az adott hibáról a vásárláskor a vevő nem tudott. Hibátlan árut már nehezebb kicserélni, ez jórészt csak a kereskedő jóindulatán múlik.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége arra hívja fel a figyelmet, hogy miről kell tájékoztatást kapni, ha áruhitelt vesz fel a vásárló, ami viszonylag gyakori az ünnepek előtt.

Kispál Edit azt mondta: ismertetni kell a hitel típusát, teljes összegét, futamidejét, kamatát, a fogyasztó által fizetendő teljes összeget, a törlesztő részletek számát, gyakoriságát, a hitelhez kapcsolódó valamennyi díjat, jutalékot, késedelmi kamatot, a fizetés elmulasztásának következményeit, és tájékoztatást kell adni az elállási, valamint az előtörlesztéshez való jogról.

A szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy ha elállunk a termék értékesítésére vonatkozó szerződéstől, akkor ez felbontja a hitelszerződést is.

Kispál Edit hozzátette: az ünnepek után megsokszorozódik az áruhiteles panaszok száma, a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében nem árt előre tájékozódni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Hagyományosan május 9-én, csütörtökön tartják a Győzelem napi megemlékezéseket Oroszországban, amikor a náci Németország fölötti második világháborús győzelmet ünneplik. Moszkvában megtartják a szokásos katonai felvonulást, és beszédet mond Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ukrajna az idén először május 8-án tartotta a második világháborús győzelem napját, ahogy a nyugati országokban jellemző. Vélhetően ukrán dróntámadás ért egy orosz olajfinomítót a Krasznodari területen, több tároló megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×