eur:
389.73
usd:
363.74
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Kopits György nem érti, miért akarják átalakítani a Költségvetési Tanácsot

Egy szerdán benyújtott törvénymódosító javaslat szerint az új Költségvetési Tanács már csak az elfogadott költségvetési törvényről mondhatna véleményt, és az államfő ez alapján küldhetné vissza a jogszabályt a parlamentnek. Kopits György, a testület elnöke szerint, ha a törvényhozás elfogadná a módosítást, komoly szellemi érték szűnne meg.

Ha a javasolt módosítást elfogadja a parlament, december 31-ével megszűnik a Költségvetési Tanács számára elemzéseket készítő titkárság, ami alapvetően megváltoztatná a testület működését. Márpedig ezen kívül nincs olyan szervezet Magyarországon, amely hatásvizsgálatokat végez a költségvetési tételekhez - mondta az InfoRádiónak az elnök, Kopits György.

A szakértő nem érti, miért kívánják megszüntetni az elemzői csoportot és elvenni a feladatokat a Költségvetési Tanácstól, amely a jövőben kizárólag a már elfogadott költségvetési törvényről mondhatna véleményt, nem készíthetne hatásvizsgálatokat, előrejelzéseket.

A parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága által benyújtott javaslat szerint megváltozna a tanács összetétele is: az Állami Számvevőszék és a Magyar Nemzeti Bank elnöke mellett egy közgazdász lenne a tagja, akit a köztársasági elnök nevezne ki.

Kérdés azonban, hogyan cserélnék le a tagokat, amikor a jelenlegi hármat kilenc évre nevezte ki az országgyűlés. Kopits Györgyöt az államfő, Oblath Gábort az MNB elnöke, Török Ádámot pedig az ÁSZ elnöke jelölte 2009 elején.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×