eur:
388.87
usd:
361.97
bux:
68773.4
2024. május 8. szerda Mihály

A Real Madrid elnökéé lesz a budapesti reptér?

Semmit sem ért az ellenállás: a német pénzügyi felügyelet (BaFin) jóváhagyta a Real Madrid futballklub elnöke, Florentino Pérez által vezetett építőipari konszern, az ACS ajánlatát. Eszerint a spanyolok további részesedést vehetnek a legnagyobb német építőipari- és repülőtér-üzemeltető vállalatként számon tartott Hochtiefben - közölte az n-tv.de. A Hochtief a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport egyik legnagyobb tulajdonosa.

Egy lépéssel közelebb került a spanyol ACS (Actividades de construccion y servicios) ahhoz, hogy döntő részesedést szerezzen a Hochtief német építőipari óriáscégben. A német szövetségi pénzügyi felügyelet, a BaFin ugyanis hosszas huzavona után áldását adta a spanyol vállalat vételi szándékára - közölte az n-tv.de.

Ellenállt a német kormány

Ezzel az ACS eddigi, csaknem 30 százalékos részesedését a Hochtiefben újabb 30 százalékkal növelheti, így többséget szerez a német cégcsoportban. Teljes felvásárlásról azonban egyelőre nincs szó.

A BaFin hónapok óta vizsgálta, hogy a spanyol cég vételi ajánlata törvényes-e. Októberben még azt fontolgatta a német kormány, hogy az uniós normák keretei között szigorítja a cégfelvásárlási szabályokat, megvédendő a nagyvállalatot.

Akkor a Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta a kabinet egy meg nem nevezett tagja, hogy "megvizsgálják, milyen további kötelezettségvállalásokat írhatnak elő a felvásárlási törvényben." Korábban Angela Merkel német kancellár is úgy nyilatkozott, hogy "Németországban kell tartani a Hochtief bázisát."

A német cég egyébként Magyarországon is érdekelt: a Hochtief által vezetett konzorcium birtokolja a Budapest Airport 75 mínusz egy szavazatot megtestesítő részvénycsomagját, ebből a németek részesedése 37,25 százalék. A BA-nál az InfoRádió megkeresésére nem kommentálták az ügyet.

Háttérben a Real Madrid elnöke

Az ACS elnöke, Florentino Pérez, aki a Real Madrid futballklub elnöke is, szeptemberben tett vételi ajánlatot, de akkor ez még nemkívánatosnak bizonyult.

A két vállalat forgalma együttesen 33,8 milliárd euró. Így a tervezett ügylettel a nyugati világ legnagyobb építőipari cégcsoportjává válhatnak, megelőzve a francia Vinci csoportot, amelynek tavaly 32,5 milliárd euró volt a bevétele.

Üzleti szempontból is kiegészíti egymást a Hochtief és az ACS: a spanyolok bevételeinek 85 százaléka származik Nyugat-Európából, és kilenc százaléka Dél-Amerikából. A németeknél pedig 20 százalék Európa, 43 százalék Észak-Amerika és 11 százalék Ázsia részesedése a forgalomból.

A Hochtiefben volt tulajdonrésze korábban egy orosz milliárdosnak, Oleg Gyeripaszkának is. Az üzletember azonban kénytelen volt eladni több érdekeltségét, így a német cégben birtokolt tíz százalékát a recesszió miatt.
A válság előtt a Hochtief is igen jól teljesített, mivel a kelet-európai fellendülés komoly profitot eredményezett. A gazdasági krízis azonban itt is visszafogta nyereségességét - olvasható a betonnet.hu építőipari szakportálon.

Az elemzők attól tartanak, hogy a spanyol vállalat elsősorban a Hochtief készpénzforgalma iránt érdeklődik, amelynek révén csökkenthetné saját, 10,4 milliárd eurós adósságát - közölte a Reuters.

Bírálatok

A német építőipari szövetség főtitkára bírálta a BaFin döntését. Michael Knipper nem érti, "miért könnyítik meg egy bizonyítottan eladósodott vállalat dolgát, amely ellen Spanyolországban eljárást indult mérleghamisítás miatt" - írta honlapján a HírTv.

A BaFin döntésének napján a Hochtief elszenvedett még egy vereséget, mégpedig Ausztráliában. Az ausztrál befektetési felügyelet ismételten elutasította a németek kérelmét, amelyben a Hochtief azt követelte, hogy a spanyolok vásárlási szándékának elbírálásakor vegyék figyelembe tőkeerős leányvállalatának, az ausztráliai Leightonnak az értékét is. Ez pedig az ügyletet igencsak megdrágította volna a már így is jelentősen eladósodott spanyoloknak. A Leightonnak a tőzsdén nagyobb az értéke, mint a teljes anyavállalatnak..

Ideges befektetők

Az ACS akciója elbizonytalanította a Hochtief befektetőit. Az esseni vállalat részvényei az engedélyezés hírére hat százalékot estek a tőzsdén, elveszítve ezzel vezető pozíciójukat a középvállalatokat magába foglaló MDax részvénypiacon.

A német vállalatnál is ellenzik a spanyol részvásárlást. Attól félnek Essenben, hogy a nagyvállalatot hosszú távon szétveri a fúzió. A munkavállalói képviseletek leépítésektől tartanak. Németországban jelenleg csaknem tízezren dolgoznak a Hochtief alkalmazásában.

A spanyol cég november közepén csaknem 50 százalékos tőkeemelést hajtott végre. Ezt a BaFin szabta az ajánlat kivitelezhetőségének feltételül. Ráadásul ha szükséges, újabb részvényeket is piacra kell dobniuk. Ez ellen viszont a spanyol kisbefektetők kívánnak tiltakozni - írta az n-tv.de.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×