eur:
389.75
usd:
365.18
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Pénzbírságot és adósságtúllépési szigort javasol az EU-bizottság

A bruttó nemzeti össztermék 0,2 százalékát kell büntetésként befizetniük azoknak az euróval fizető uniós tagállamoknak, akik a jövőben túllépik a 3 százalékos államháztartási hiányt, és a 60 százalékos államadósság-szintet. Egyebek mellett ezt tartalmazza az Európai Bizottság javaslatcsomagja a tagállamok közötti gazdaságpolitikai koordináció megteremtésére.

Konkrét jogszabály-tervezetekké értek az elmúlt hónapok javaslatai, valamint a gazdaságirányítást megreformáló miniszteri munkacsoport észrevételei. A gazdasági kormányzás alapjait 6 tervezet hivatott megteremteni. A hangsúly nem az új szabályokon, hanem a régi szabályok pontosításán, azok betartatásán és a szigorúbb szankciókon van.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke elmondta, a jövőben a GDP 0,2százalékát kell befizetniük a közösbe azoknak a tagállamoknak, amelyek nem tudják tartósan biztosítani a 3 százalék alatti költségvetési hiányt és a GDP arányosan 60 százalék alatti államadóssági szintet.

"Szélesítjük és mélyítjük a gazdasági kormányzási rendszert. Alaposan megerősítjük a Stabilitási és Növekedési Paktumot, és kiterjesztjük a költségvetési politika feletti felügyeletet, hogy ki lehessen szűrni a makrogazdasági egyensúlytalanságokat.

Másodszor, a javaslataink ambíciózusak: most először léptetünk életbe komoly és gyors szankciókat. A javaslatainkat közvetlenül lehet alkalmazni az eurozóna tagállamokon, és így kiküszöbölhetünk több olyan tényezőt is, ami nemrégiben adósságválságot okozott az eurozónában" - közölte Barroso.

Nem egyszerű a szankciók egységes alkalmazása. Alapszerződés-módosítás nélkül csak az eurozóna tagállamaira lehet érvényes a pénzbüntetés kiszabása. A zónán kívüli országokat, így Magyarországot is egyelőre a kohéziós alapból érkező uniós források befagyasztásával lehetne büntetni. És mint kiderült, fogják is.

Olli Rehn pénzügyi biztos azt mondta, gyorsítják a büntetés kiszabásának folyamatát, hogy a szankció tényleg visszatartó erő legyen.

"A szankciókat már a legelején be kell vezetni, majd fokozatosan csökkenteni. Egyfajta félautomata büntetési rendszer lesz. Ez azt jelenti, hogy a bizottság büntetési javaslatáról a pénzügyminiszteri tanácsnak kell szavaznia fordított minősített többséggel. Tehát az eurózóna tagállamok kétharmadának a nem szavazata szükséges ahhoz, hogy ne legyen büntetés" - tájékoztatott a pénzügyi biztos.

Olli Rehn célja, hogy idővel kiterjessze a GDP-arányos pénzbüntetést mind a 27 tagállamra. Hangsúlyozta, ha a számok nem is stimmelnek, de látják az erőfeszítéseket, és a javuló tendenciát, el lehet kerülni a befizetést. A bizottság azt kéri az Európai Parlamenttől és a Tanácstól, hogy gyorsan vitassák meg, és fogadják el a javaslatot.

A BruxInfo elemzője szerint a szerdai bejelentések legtöbb eleme már korábban ismert volt, meglepő viszont, hogy az Európai Bizottság nem engedte felpuhítani a szankciókra vonatkozó tervezetet. Fóris György az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában azt mondta, továbbra is sokan tiltakoznak amiatt, hogy a pénzbüntetést szinte automatikusan megkapják a tagállamok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nem teljesít jól az alap iPhone 15

Nem teljesít jól az alap iPhone 15

Az idei év jelentős változásokat hozott az Apple iPhone 15 sorozatának piaci fogadtatásában, különösen az alapmodell tekintetében. A Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) által végzett kutatás szerint az alap iPhone 15 modell eladásai a teljes iPhone-értékesítésnek csupán 14%-át tették ki, ami éles esést jelent a tavalyi, azonos időszakban mért 19%-hoz képest, az akkori elődmodellel összefüggésben - írta az Apple Insider. .

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×