eur:
390.94
usd:
366.77
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Államháztartás: 1.081 milliárd forint hiány az első nyolc hónapban

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélkül számolt - pénzforgalmi egyenlege idén augusztusban 83,9 milliárd forint hiánnyal zárt, az első nyolc havi hiány 1.081,4 milliárd forint, az éves előirányzat 124,2 százaléka volt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - augusztus havi egyenlege 83,9 milliárd forintra teljesült. Ezen belül a központi költségvetés 81,2 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai hatmilliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 3,3 milliárd forintos többlettel zártak - olvasható az InfoRádiónak elküldött közleményben.

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - pénzforgalmi egyenlege augusztus végén 1081,4 milliárd forintos deficitet mutat, mely az éves előirányzat 124,2 százalékát teszi ki. A tavalyi év azonos időszakában az államháztartás hiánya az egész éves előirányzat 98,7 százalékát tette ki. Ezen belül a központi költségvetés hiánya a 2009. augusztus végi 102, százalékos arányhoz képest most az egész évre tervezett költségvetési hiány 130,9 százalékát teszi ki.

A központi költségvetés bevételei összességükben közel 20 milliárd forinttal elmaradtak a tavalyi augusztusi összegtől. A főbb adóbevételek közül az általános forgalmi adó, és az illetékbevételek alakultak kismértékben alacsonyabb összegben. Emellett csökkentette a bevételeket a 2010-ben megszűnt társas vállalkozások különadójából a bevallások utáni 10,1 milliárd forintos visszautalás. A költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei összességükben 6,4 milliárd forinttal alacsonyabban, a kiadások pedig 12,5 milliárd forinttal magasabban alakultak. Az eltérés főként a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok esetében az uniós programokhoz kapcsolódó kifizetések magasabb mértékéből adódik.

A társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak augusztus havi egyenlegét az előző év azonos hónapjához képest visszaeső járulékbevételek, az Egészségbiztosítási Alap tavalyi évinél magasabb költségvetési támogatása, valamint a Nyugdíjbiztosítási Alap esetében a központi költségvetésből származó támogatások átutalási rendjének változása határozta meg.

Az elkülönített állami pénzalapok egyenleg javulását a kiadási oldalon a Munkaerőpiaci Alap alacsonyabb központi költségvetési befizetései okozták, emellett nem történt kifizetés a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap kiadásainak terhére sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×