eur:
388.9
usd:
359.8
bux:
68123.49
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tévesen jósolták meg az áremelkedést

Júniusban 0,3 százalékkal nőttek a termelői árak az euróövezetben, az éves szintű emelkedési ütem három százalék volt. A tényleges adat havi és éves tekintetben is az elemzői várakozások alatt maradt.

Az elemzők arra számítottak, hogy a termelői árak növekedése 0,4 százalék lesz az előző hónaphoz képest, amikor 0,3 százalékos volt a drágulás. Éves összevetésben 3,1 százalékos emelkedést vártak, ugyanannyit, mint májusban.

A termelői inflációt leginkább az energiaárak gerjesztették, amelyek havi összevetésben 0,6 százalékkal, éves szinten 6 százalékkal nőttek júniusban. Az energia- és az építőipari árak nélkül gyakorlatilag nem volt inflációs nyomás a termelői oldalról az év hatodik hónapjában: ezek nélkül havi szinten mindössze 0,1 százalékos, az egy évvel korábbihoz képest pedig 1,9 százalék volt a termelői infláció.

A szakértők úgy vélik, hogy a szerény inflációs nyomás miatt az Európai Központi Bank továbbra sem sieti el a kamatemelést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×