eur:
388.95
usd:
361.95
bux:
68638.95
2024. május 8. szerda Mihály

Vasárnap dőlhet el az euró sorsa

Hivatalosan is megállapodtak pénteken késő este Brüsszelben az euróövezet országainak vezetői a Görögországnak nyújtandó pénzügyi segélycsomagról. Vasárnap az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei rendkívüli találkozót tartanak, hogy kidolgozzák az euró védelméről szóló tervet, amely alkalmas lenne más, súlyos adósságproblémával küzdő tagállamok segítésére.

Diplomáciai források beszámolója szerint a fizetésképtelenség határára sodródott euróövezeti tagállam a következő három év alatt 110 milliárd eurós hitelkerethez jut. Ebből 80 milliárdot a tagországoktól, 30 milliárdot pedig a Nemzetközi Valutaalaptól.

Az európai hozzájárulók közül Németország száll be a legnagyobb összeggel, 22,4 milliárd euróval. A 80 milliárdos eurózóna-keretből május 19-én már meg is kezdik 30 milliárd átutalását, hogy Görögország eleget tudjon tenni sürgős fizetési kötelezettségeinek.

Vasárnap az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei rendkívüli találkozót tartanak, hogy kidolgozzák az euró védelméről szóló tervet, amely alkalmas lenne más, súlyos adósságproblémával küzdő tagállamok segítésére. A sürgős intézkedésekre azért lenne szükség, mert a piacokon más euróövezeti országok, így Spanyolország, Portugália, Írország, Olaszország helyzete is nehezebbé vált az elmúlt napokban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Nem sikerült a Raiffeisen manővere, mégsem száll be a Strabagba

Nem sikerült a Raiffeisen manővere, mégsem száll be a Strabagba

A Raiffeisen Bank International igazgatótanácsa ma úgy döntött, hogy nem folytatja a Strabag részvényeinek a megvásárlására vonatkozó tranzakciót, miután nem sikerült kellő támogatást szereznie hozzá a hatóságoktól, pedig csökkenthette volna ezzel oroszországi kitettségét. A hírre negatívan reagált a bank árfolyama, jelenleg 3,2%-os mínuszban van a bécsi tőzsdén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×