eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Lassan fellélegezhetnek az autósok

A csúcspontján van az üzemanyagok kiskereskedelmi ára. A nyári szezonban még minimális emelkedés elképzelhető, majd akár 300 forint alá is eshet a benzinár - mondta el a Cashline vezető elemzője. Sarkadi-Szabó Kornél szerint ennek az az oka, hogy a gazdaságélénkítő csomagok hatása lassan megszűnik, és ezt követően az olaj árának a csökkenésére lehet számítani a világpiacon.

Nehéz jósolni az üzemanyagárak kapcsán, mert a világpiaci olajkészleteket nézve nincs hiány, a korábbihoz képest nagy a túlkínálat. Az árfolyam ennek ellenére emelkedik, az elmúlt napokban 2008 októbere óta nem látott szintre nőtt - mondta az InfoRádiónak a Cashline vezető elemzője.

Sarkadi-Szabó Kornél kiemelte: az elmúlt fél évben a 70-85 dolláros sávban mozgott az olaj ára, de a napokban ezt is átlépte. Amíg a világpiacok stabilak, addig nem várható, hogy az olaj ára csökkenne - tette hozzá. Az elemző emlékeztetett, hogy 90-100 dolláros szintig az OPEC országok nem növelik a kitermelést.

A szakértők arra számítanak, hogy a hitelből táplálkozó fogyasztásnövekedés előbb-utóbb, még az idén kifut, komoly fordulat elé néz a részvénypiac, és a nyersanyagpiacok sem kerülik el a kijózanodást. Ha tart az emelkedő trend, akkor 96 dollárt is elérheti a fekete arany ára, de ha a fordulat bekövetkezik, komolyabb lejtmenet jöhet - figyelmeztetett az elemző.

Magyarországon 340 forint körülire emelkedett a benzin kiskereskedelmi ára. Sarkadi-Szabó Kornél szerint a csúcspont közelében járunk, és valószínű, hogy a nyári autózási idényig nem csökken az üzemanyagok ára.

Ha bekövetkezik a jelzett fordulat, akkor nyár végétől folyamatosan csökkenhet a benzin és gázolaj ára - vélekedett az elemző, hozzátéve, hogy egy drasztikusabb esés esetén egy év alatt 300 forint alá is eshet az árfolyam.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 09:19
×
×
×
×